Neocaridina heteropoda – Igazi színkavalkád

A természetben élő kis garnélák általában rendkívül egyszerű színűek (persze vannak kivételek, pl a sulawesi garnélák), így könnyebben tudnak rejtőzködni a rájuk leső számos ragadozó elől. Pontosan ennyire “seszínű” a Necaridina heteropoda, pontosabban annak az eredeti színű változata is.

Valahogy így néznek ki, persze mindegyik más, van, amelyik sötétebb, van amelyik világosabb, van ami kicsit barnás, van ami kicsit zöldes és ezt a végtelenségig lehetne sorolni. Pontosan ez a változatosság az, ami érdekessé teszi ezt a fajt.

neodenticulatagreen0227112006800
A vad változat sokszínűségére jó példa: “zöld”

Legelőször a piros színű egyedeket kezdték el sikeresen szaporítani, ők a red cherry-k. Itt a cél a minél erősebb, élénkebb piros szín elérése. Itt egy kevésbé piros garnéláról készült kép:
akv-048
Red cherry, de azért nem az “igazi”

Egy egész élénk színű

dsc_1123Szintén egy elég szép színű nőstény

Mostanában kezdenek elterjedni az úgynevezett “Sakura” garnélák. Egyesek szerint ez külön faj, véleményem szerint csak jó marketing, de ezek a Sakura garnélák valóban gyönyörű piros red cherry-k, és ami mégszebb a dologban, hogy a hímek is megközelítőleg ugyanolyanok, mint a nőstények. Remélhetőleg tavasszal hozzájutok pár egyedhez, ha sikerül, teszek fel képeket róluk.
A red cherry után a következő színváltozat, ami egyre népszerűbb lett az a “yellow fire”. Mint ahogy azt csekély angol tudással is ki lehet következtetni, ez a változat sárga színű. Ha jól emlékszem kb 1,5-2 éve kezdett megjelenni, azóta egyre népszerűbb. Mérete, tartása, viselkedése teljesen megegyezik a red cherry- vel, talán annyit vettem észre náluk, hogy lassabban nőnek és kevesebb kicsi születik egyszerre.

Valóban sárgák

Egész szép kis csapat összegyűlt

Az elmúlt 1 évben lehet hallani olyan “pletykákat”, hogy elkezdtek megjelenni zöld színű heteropodák is, de megbízható információ még nagyon kevés van róluk. 1-2 kép mutatja, hogy tényleg világító zöldek! Valószínűleg jópár hónapnak el kell telni addig, míg ezekből a zöldekből lesz valami, de ha minden igaz, ez a szín lesz a következő a palettán, hogy azután mi… Majd kiderül 🙂

Viszont egy valamit mindenképp szem előtt kell tartani! Ha egy akváriumban tartunk különböző színváltozatú heteropodákat, akkor természetesen ők össze fognak ívni egymással és sajnos a kicsik nem olyanok lesznek, hogy a feje tűzpiros, lefelé pedig nagyon szép sárga, hanem az eredeti változatra fognak visszaütni. Ennek tükrében el kell gondolkodni, hogy érdemes-e őket együtt tartani.
Végezetül köszönet Xema-nak a heteropoda képekért, sajnos nekem nincs ez a vad színű változat. A spanyolul tudó olvasók pedig böngészhetnek bátran ezen az oldalon, de csak a képekért is megéri megnézni:
Reklámok

~ Szerző: szentgyo - január 15, 2009.

5 hozzászólás to “Neocaridina heteropoda – Igazi színkavalkád”

 1. Egy pl Blue Pearl és White Pearl -ből “igazi” vadszínű példányok lesznek? Azaz teljes mértékben megegyeznek a vadszínű változattal, vagy egyszerűen csak elveszítik jellegzetes színűket?

  Illetve a vadszínű példányokkal kapcsolatban: Egy csapat egy bizonyos “mintázattal/színnel” rendelkezik, vagy szinte minden egyes példány más és más színű/mintáju. (persze gondolom nem olyan egetrengető az eltérés)

 2. Mivel nem próbálkoztam ilyen keresztezésekkel, így tapasztalatom nincs ezen a téren, de valószínűleg annyi lesz, hogy az utódok se nem kékek, se nem fehérek nem lesznek, hanem ilyen “seszínűek”.

  Tudtommal nincsenek olyanok, hogy pl világos alapon barna foltos populációk, vagy ehhez hasonlók, minden egyes egyed más és más színű. Persze ha néhány egyed valami hasonlóságot mutat, akkor azokat esetleg el lehet kezdeni szelektálgatni és azt továbbszaporítani, hátha sikerül stabilizálni.

 3. Szia!
  Nemrég kaptam nagyon szép tűzpiros Red cherryket, egy akváriumban vannak a Neocaridina heteropoda-kal. Akkor érdemes lenne, külön raknom őket, hogy a kicsik is pirosak legyenek, vagy ők nem lesznek seszínűek? Régebben is raktam be hozzájuk Red Cherryt , de nem lettek kis piros garnélák.
  Köszi

 4. Ha együtt tartod a pirosabbakat és a kevésbé pirosakat, akkor óhatatlanul is össze fognak keveredni egymással, és a kicsik közt egyre több lesz a kevésbé piros színű.

  Ha a szép pirosak magukban vannak, akkor sem lesz összes kicsi ugyanolyan piros, hanem köztük is lesznek kevésbé erős színűek, de természetesen sokkal kisebb arányban, mint az első esetben.

 5. Szia!
  Köszi, mivel most már tudom milyen garnéláim vannak, beindítottam egy kis akváriumot és a mai nap folyamán kiszedem a Red sherryket.
  Közben olvasgattam ezt az oldalt is
  http://www.planetinverts.com/Will%20These%20Shrimp%20Interbreed.html
  És írta, hogy nem tanácsos ha együtt vannak.
  Köszi szépen
  Szia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: