Red cherry garnéla

Szeretnék egy rövid ismertetőt írni ezekről a sokak által tartott és kedvelt kis garnélákról.
Neocaridina denticulata var. sinensis néven futott elég hosszú időn keresztül, majd talán 2004 ben vagy 2005 ben sok más garnélafajjal együtt őt is átnevezték, és a Neocaridina heteropoda nevet kapta, tehát ez a 2 elnevezés ugyanazt a fajt takarja!

Magányosan

Miért is red cherry a red cherry… Természetesen a piros színe miatt! Eredetükről pontos információm sajnos nincs, annyi bizonyos, hogy Dél/Dél-Kelet Ázsiából származnak, 2 “elmélet” lehetséges: egyesek szerint az első red cherry garnélákat vadon fogták be, mások szerint pedig a vad színezetű heteropoda-ból hosszas szelekció során lett kitenyésztve. (Nekem a 2. kicsit hihetőbb, mert legyünk őszinték a vadonban nem biztos, hogy kifizetődő az élénk, hivalkodó piros szín egy ilyen pici állat számára, ami nyilvánvalóan a tápláléklánc alján helyezkedik el).

Azt hiszem ez az a faj, amit mindenkinek bátran ajánlhatok, aki szeretne egy kicsit jobban megismerkedni a garnélákkal. Nekem is ők voltak az első garnéláim, valószínűleg miattuk is kedveltem meg ennyire ezeket a kis jószágokat. Nem túl kényesek, csapvízben, szobahőmérsékleten mindenféle probléma nélkül tartható, szaporítható és nem utolsó sorban a beszerzésük sem ütközik komolyabb nehézségekbe.

Egy csapat cseresznye

Természetesen a legjobb, ha külön akváriumban tartjuk őket, de ha a társas akváriumban van elegendő búvóhely, akkor nagy valószínűséggel ott sem lesznek a halaink kedvenc csemegéi, viszont szaporultra ne nagyon számítsunk. Igazából se a vízkeménységre, se a víz kémhatására nem túl érzékenyek, de a legjobb nekik a középkemény, kissé lúgos víz. Ellenben a nitrit/nitrát szintet tartsuk alacsonyan, mert a magas értékek végzetesek a számukra. A hőmérséklet ingadozását is elég jól viselik, amíg az akváriumunk 18 és 27 C fok között van, nem lesz nagy probléma, de hallottam olyat, hogy ennél szélőségesebb értékek között is életben maradnak, de remélem nem az a cél, hogy “életben maradjanak”, inkább az, hogy jól érezzék magukat!

Egyes példányoknak egy eltérő színű sáv húzódik végig a testükön

Etetésük sem igazán jelent különösebb problémát, gyakorlatilag mindent megesznek. Én leginkább mesterséges eleséget adok nekik, plusz zöldségeket, de van aki tubifexet, sórákot is szokott. Amire figyelni kell, hogy nem szabad túletetni őket, mert az, az akvárium vizének romlásához vezet.

A kifejlett nőstények mérete kb 2-2,5 cm lesz, a hímek ennél kisebbek. A nemek megkülönböztetése elég egyszerű: a hímek nem annyira színesek, és jóval “vékonyabbak”.

Petés nőstény

Neki is, mint gyakorlatilag az összes törpegarnélának az élete nem túl hosszú, kb 1,5 éves korig élnek. Viszont 3-4 hónapos korukban már ivarérettek lesznek és képesek szaporodni. Egy nőstény élete során 5-6 alkalommal lesz petés, míg fiatal, addig kevesebb petét hordoz, de mikor eléri kifejlett méretét, akkor akár 30 kis petét is legyezgethet  3-4 héten keresztül a “hasa alatt”, majd teljesen átlátszó, kb 1,5-2mm es kis garnélákat ereget el, akik kinézetre teljesen megegyeznek a felnőttekkel, csak persze jóval kisebbek.

Lányka

A red cherry garnélák tartása és tenyésztése során a legnagyobb kihívás a szép piros szín elérése és fenntartása. Rengeteg tényező befolyásolja: 3 szempont van, ami döntően meghatározza. Az egyik a gének, a másik a táplálás, a harmadik a megfelelő vízparaméterek. A géneket nagyon nem lehet megváltoztatni, azok adottak. A víz minőségénél figyelni kell hogy ’tiszta’ legyen, és kerüljük a szélsőséges értékeket, emellett pedig fontos hogy rendszeresen cseréljük a vizet, ezzel kordában tudjuk tartani a nitrát szintet. A táplálásuk legyen változatos! Adjunk nekik zöldséget, spirulinát, de néha kaphatnak fehérjedús ételt is, pl fagyasztott artemiát. Ezek mellett a dolgok mellett fontos a világítás, a megfelelő növényzet, a talaj és az is hogy vannak-e az akváriumban olyan halak, amik stresszelik őket… Ez mind-mind befolyásolja a garnéláink színét. Természetesen ha igazán szép garnélákat szeretnénk, akkor fontos hogy szelektáljuk a szaporulatot, mert mindig elő fog jönni az utódok között színtelenebb egyed. Itt is megemlíteném, hogy létezik un. ‘Super red cherry’ vagy más néven ‘Sakura’ garnéla, ami olyan mint a red cherry, de még sötétebb ráadásul a hímek is valóban szép pirosak.

Nagyon sok örömöt okozhatnak ezek a kis garnélák, ha valaki szeretne megismerkedni az édesvizi garnélákkal, akkor mindenképp először ezt a fajt ajánlom. Amellett hogy könnyen tartható, dekoratív faj, hasznos szolgálatot végeznek az algák ellen vívott harcban.

Garnélákkal “benőtt” kő

~ Szerző: szentgyo - január 16, 2009.

257 hozzászólás to “Red cherry garnéla”

 1. Szia !

  Kik stresszelik a garnélákat. Tippem: Szumi , vitorlás, labeo. Mi a helyzet a ferdénúszó pontylazaccal, meg a rézlazaccal?

 2. Szia Smirre,

  Sajnos nekem nincsenek ilyen tapasztalataim, én halak nélkül tartom a garnélákat, de hátha megosztja valaki a tapasztalatait. Különben a kisebb és békésebb halakkal azért jól együtt lehet tartani a garnélákat.

 3. Még csak mélyedtem el az oldaladban. Tetszik! És tetszenek a garnélák is, még sohasem tartottam ilyeneket, pedig pár éve már halazom.
  Lehet hogy kipróbálom a tartásukat

 4. Üdvözöllek itt Aquad!
  Hát mikor én kipróbáltam a garnélák tartását, akkor gyakorlatilag fel is mondtam a halaknak 🙂

 5. egy ideje olvasgatom a fórumot,nagyon szuper. voltaképp új vagyok még az akvarisztikában is. 7végén ellet meg a guppy-m, van vagy 30 picike, úgy túnik ha sűrűbben kap kevesebb kaját akkor nem bántja a kicsiket. viszont, a kislányom pont ezen a napon kapott szülinapjára 2 kis red cherry-t is.tegnap reggel még láttam őket azóta semmi. 😦 búvóhelyük van bőven. szerintetek?elbújtak? az anya guppym ette meg? vagy megdöglöttek? vagy várnom kellett volna még velük is míg az aksiba kerülnek? az eladó azt mondta h nyugodtan beletehetem őket.(hozzáteszem külföldön vagyok, lehet én értettem félre) köszi a segítséget és a tippeket előre is!
  (kicsi alga van, meg maradék kaja is nekik a halakról.illetve megfelelő növényzet is.)

 6. Szia!

  Üdvözlet a blogon és a garnéla tartók között 🙂

  Ami a red cherry-t illeti szerintem az a legvalószínűbb, hogy csak bujkál valahol, nagyon el tudnak tűnni… Figyelgesd az akváriumot, valószínűleg meglesznek, bár azért az sincs teljesen kizárva, hogy a guppi megette, egy nagy, kifejlett guppinőstény azért be tud kapni egy főleg még növendék garnélát. Ha nem látod 1 hét múlva sem, akkor elképzelhető, hogy nem jött össze a garnéláknak…

 7. szia!
  köszi a válazst. hát, az első igazolódott be(szerencsére). alig h elküldtem a hsz.-t, megnéztem az akváriumot, így lefekvés előtt. és csodák csodájára mind2-t láttam, éltek virultak, kezdenek kicsit pirosodni is. de így elbújni!!!….mondjuk az aljzat is kicsit nagyobb mint a normál, meg a hátsó növények köré is nagyobb köveket tettünk.úgyhogy van hova elbújni nekik. naponta vagy 3x-4x egy jó fél órát kémlelem az aksit, de elég ritkán látni őket 😦 Most már megnyugodtam 🙂 ha túlélik, még szerzünk. valahogy nekem is jobban bejönnek, már most mint a halak.(talán mert nem olyan kényesek?! 😀

 8. smire-nek válaszolva: ugyan még csak 1 hete vannak együtt, és kicsi guppyaim is vannak, de úgy vettem észre h az anyuci nem igazsán stresszes a garnékától. inkább talán kicsit fordítva. De pár hét múlva már tudok konrkétabbat mondani, hisz ez azért elég kcsii idő, emg mint fentebb láthattad… pár napig nem is találkztam a garikkal 😦

 9. Hali!
  Nekem a kb30 neon, 2 anci, 2 botia lochata, 2hamis, és 2 eredeti sziámi algaevö, xipók guppik osztoznak a garnéláimmal. Eredetileg 5 darab volt, de kb 3/4 év alatt annyira elszaporodtak, hogy megtippelni sem tudom mennyien lehetnek :)). Ők a kedvencek :))

 10. Szia! Nekem két rózsás díszmárna egy black molli 4 páncélos harcsa és egy pleco van az akiban szerinted bántanák őket??? a márnák, most, hogy ketten maradtak, nem olyan nagy legények már..

 11. Szia,

  Hát tudtommal a márnák nem a legbékésebb halak, de olyan sokat nem tudok mondani erről, egyik halfajt sem tartottam (kivéve a cory-t), ha van sok növény az akváriumba, akkor van esélyük a garnéláknak.

 12. Sziasztok!
  Vitorlással nem OK a tartás. Ferdénúszók is meglehetősen agresszíven viselkednek. Ha öregségi halál lesz neonokkal, meg nagyon apró halakkal “töltöm” fel az aksimat. Nagyon sok kicsi garnélám lett vannak zöldek áttetszők, és pirosak is. Nagyon dolgoznak. Igazi növénydoktorok. Nagyon szeretem őket. Ja a labeo (5 éves) nem bántja őket.
  Köszi szentgyo.
  Ja külön semmi kaját nem adok nekik. Hetente 1 spirulina tbl vízcsere előtt.

 13. Sziasztok!
  Nekem is megtetszettek ezek a kis garnélák, de én nem a halaimtól, hanem inkább a másik garnélámtól tartok. Van egy üveg garnélám, 5-6centis. Nem tudjátok, hogy 2 különböző fajtájú és méretű garnélamegtűri-e egymást??

 14. Szia,

  Sajnos ha Macrobrachium-ot értesz üveggarnéla alatt, akkor a red cherry-knek nem sok esélyük van a túlélésre. Viszont előfordul, hogy a boltokban Amano-t árulnak szintén üveggarnéla név alatt, ebben az esetben tarthatod őket együtt.

 15. Szia!
  Lenne egy kérdésem: red cherry-t tartok 20l-ben és már harmadszor pustul el egy közülük oly módon hogy előző este gyönyörű színe van (tűzvörös) és reggelre elpusztul és így elpusztulva is ugyan olyan tűzpiros színe van. Mi lehet a baj?

 16. Hát nagyon nehéz így megmondani, hogy mi lehet a probléma. A legnagyobb valószínűséggel a vízzel van valami gond, azt kellene alaposan megmérni és akkor már lehet következtetni.

 17. Sziasztok!
  Lenne egy kérdésem és egyben egy problémám is, remélem tud valaki segíteni. Van néhány Red-em egy 30 literes akivan, akik az anubisas-on kivül a legtöbb növényemet megeszik elfogy már lassan az indiai vizicsillag, a tündérhínár fodros vizikehely stb. És nem tudom hová tenni ezt a jelenséget, mert erre csak mostanában kaptak rá. A növénykék leveléből meg csak annyi marad mint ami itt le van fényképezve a levelek az akváriumban post-ban, szal csak az erezet. Kajcsit rendszeresen kapnak spenótót salátát, algás követ meg bolti speckó “tápot” is. Szoval nem értem a dolgot légyszives segítsen valaki.
  És bocsi a regényért.
  By: Vadoc

 18. Szia,

  Nem a garnélák eszik meg a növényt!
  Az lehet a dolgok hátterében, hogy a növényed nem érzi jól magát és elkezd elpusztulni, ahogy elpusztult, úgy elképzelhető, hogy megeszi a garnéla.

 19. Szia,
  Hát nemtudom, ez nekem csak azért nem egészen kerek mert az aki már elég régen üremel és gyönyörűek voltak benne a növények a garnik meg csak 1 hete vannak ott, a növények meg szerintem szépek most is, csak kicsit hézagosak mert jópár levelük már elfogyott…. de ami még megvan belőlük az tök szép, és most megnéztem a töve is élő nekik… arra emlékszem hogy volt egy-két algás levelük és most az is hiányzik szoval lehet h csak túlbuzog bennük a takarítási vágy…:)

 20. Hát tartok 1-2 garnélát, és hidd el, hogy azok nem esznek élő egészséges növényt 😉

 21. Szia,
  Elhiszem, nem evvel van gond és bízom a szakértelmedben, csak ettől függetlenül nem értem a dolgot.
  Hiszek neked mert amikor egy adag ricciával a kereskedésben odaadták véletlenül az első 2 redemet akkor a te oldalad volt az egyelen mentsváram, ahol minden szükséges infót megtaláltam egyszerre és kézzelfogható módon. Szoval nagyon köszönöm egy nagy-nagy cuppanós puszi kíséretében. 🙂

 22. Szia .

  A következő a problémám , a red cherry garnéláim
  vedlés után egy héten belül elpusztulnak,
  tegnap kaptam néhány darabot és ma reggel már ott
  volt a levedlett páncél és már úgy látom ez is elpusztul.
  Mi lehet a baj , a vízből hiányzik valami ?

  Üdv: zsolt

 23. Szia,

  A vedlés a kritikus pillanat a garnélák életében, ilyenkor a legérzékenyebbek mindenre. Elképzelhető, hogy túl lágy vízben tartod őket, és nem jutnak elég kálciumhoz, ásványi anyagokhoz, emiatt nem élik túl a vedlést.

 24. Szia, a vélemégyed szeretném kérni Szentgyo vgay bárki másét aki ért a garnikhoz. Barátnőm szeretne pár kis redet de a lakótömbük egészében ozmozisos víz van, tehát félek hogy hogy ebben ásványianyag híján nem sokáig élnének. Megoldás erre az hogy ásványianyagban nagyon dús szénsavmentes ásványvizzel javítsuk fel az ozmózt vagy szerinted jobb ha a mesterséges pótlószerekre hagyatkozuk? Ettől csak azért tartok mert nem hiszem hogy minden ásványianyagot tudnánk normálisan pótolni.
  Előre is köszi a segítséget.

 25. Csak RO víz van a házban? ez azért lepne meg, mert akkor nem is tudnak vizet inni… Ásványvizet ne öntsön bele, szerintem sok minden van abban, ami nem nekik való. Talán az lenne a legjobb ha valami olyan garnélával próbálkozna, aminek lágy víz kell, pl crystal red.

 26. Szia, köszi akkor nem kisérletezünk. Hol lehet crystal redet vagy blacket venni?

 27. A Vadonban (Podmaniczky utca) volt a múlt héten crystal red.

 28. Sziasztok! Szereztem pár Red-et a napokban, kb 2-3 hónaposak elvileg. Mint utólag kiderült az első hibát el is követtem, mivel csak 2db-ot sikerült vennem 😦 Valószínűleg ezért is nem annyira pirosak… Sőt inkább csak piros csíkok vannak rajtuk. Érdekelne hogy milyen táplálékkal lehetne kiemelni a színüket? Vagy csak a fiatalságuk, és az hogy 2-en vannak 80 literben (+2Anci), miatt ilyen fakók? Előre is köszi!

 29. A garnélák társas lények, min 6-8 db kellene belőlük.

 30. Sziasztok! Fiam (6 éves) tegnap meglepetésszerűen kapott “egy üveg” különböző méretű red cherryt némi mohával és táplálékkal meg egy kilenc literes akváriummal. Azóta sok mindent végigolvastam, talán túl sokat, hogy leszűrjem a lényeget. Mit kell tennem, mire kell elsősorban hogy fiam első akváriumos élménye ne végződjön kudarccal (szegény garnélák számára sem)

 31. Szia,

  Igazából szerintem (amennyiben még nem tetted) érdemes lenne elolvasnod a red cherry, a garnlás akvárium és a GY.I.K. postot. Ezen kívül pedig, amit tanácsolnék, az egy kb háromszor ekkora akvárium beszerzése.

 32. Abban segítsetek nekem, hogy egy 54-es medencében tartott garnélák hogyan bírják, ha a növényeknek szeretnék valamilyen tápanyagutánpótlás, esetleg CO2-t adagolni. Köszönöm előre is.

  I.Gábor

 33. Szia,

  Amennyiben nem adagolsz borzasztó mennyiségben sem tápot, sem co2-t, akkor nem lesz gond, lényeg a mértékletesség 😉

 34. Köszönöm. Még két kérdésem van:
  Abban kérek segítséget tőled, hogy a levedlett bőrt bent hagyjam-e a medencében, lesz-e valamilyen vízminőségromlás, vagy szedjem ki?
  Ha a késöbbiekben szeretnék crystal red-et is a medencébe, akkor a red cherry-k, az amanok, és a legyezőgarnélák fogják-e bírni a crystal red vízkörülményeit. Vagy döntenem kell, vagy Caridina vagy Neocaridina?

 35. A levedlett páncél maradjon bent, szép lassan megeszik a garnélák, így különböző számukra értékes tápanyagokhoz jutnak.

  Nem a vízminőség lesz a fő probléma, hanem hogy a red cherry populációt valószínűleg nem lehet majd kordában tartani, és “agyonnyomja” a crs garnélákat.

 36. Hello!

  Tegnap vettem néhány red cherry-t. 5-öt kértem, de otthon vettem észre, hogy 7-et kaptam. Van két nagyon apró ami alig látható. 😀
  Tettem be nekik egy kis Sera tabletta darabot, de úgylátom nem nagyon érdekli őket. Az ilyen táp nem megfelelő? Zöldséget milyet adhatok?
  Van az akváriumukban egy gömbmoha ami elvileg alga. Ebből is esznek majd?

 37. Szia,

  Gömbmohát nem eszik meg, attól nem kell félni, nálam is van a garnéláknál.

  Az eleségről pedig egy post: https://szentgyo.wordpress.com/2009/02/08/garnela-eleseg/ 😉

 38. Egész nap nem csinálnak semmit, pedig arra számítottam, hogy aktívabbak lesznek. Csak ülnek a gömbmohán és semmi aktivitás.
  Mintha az állatkereskedésben aktívabban lettek volna, bár az már ott is feltűnt, hogy a tiger garnélák mintha többet mozognának.
  Lehet, hogy azért ilyenek mert valamit rosszul csinálok?
  20L-es akvárium eddig halakat tartottam benne, tehát nem friss csapvízbe kerültek. A hőmérséklet 18-20 C. Növényzet 1 db gömbmoha. Ajzat kb 1-2mm-es fehér márvány.

 39. Hát az a 18-20 fok egy kicsit alacsony, jó lenne emelni rajta 4-5 fokot.

 40. Ma borzalmas dolog történt.. takarítás közben az egyébként fedett akváriumom mögött találtam két garnéla holttestet, a színük alapján feltehetőleg nőstényeket.. Hogyan történhetett ez?? Légpumpás szivacsszűrőm van ami felnyomja ugyan a vizet, de mért ugrottak ki? Ma ahogy elnéztem őket rengeteg ifjonc kaparászik az akvárium falán fent, mintha keresnének vmit.. sőt láttam olyat ami félig kimászott az üvegen aztán visszacsobbant.. van ötleted Szentgyo, h ezt mért csinálhatják? Mellette rendesen esznek és a hetenkénti vízcseréjük is megvan

 41. Szia,

  Ilyen akkor szokott előfordulni, ha oxigén hiányuk van, nem csökkent mostanában a levegőztetés?

 42. Szia!
  garnélás akváriumomba apro vizibolha szerű élőlények vannak
  mik ezek hogy tudnám eltüntetni őket?

 43. Szia,

  Nem okoznak különösebb gondot, valami miatt néha előjönnek. Én úgy próbáltam több kevesebb sikerrel megszabadulni tőlük, hogy kevesebbet etettem és minden vízcserénél amennyit csak tudtam, leszívtam belőlük.

 44. Köszönöm a választ!
  nagyon jo és hasznos az oldalad sok hasznos infot találtam ami máshol nincs anynyelvünkön leirva
  Minden elimerésem a tied!
  Még lenne egy kérdésem: most készül egy 20l garnélás akváriumom
  abba elég egy hagyományos szürőszivacsos szűrés mert nálunk csak egy méret kaphato tudod az a fehér szinű szivacsos

 45. 20 literbe elég lehet, de arra azért számíthatsz, hogy ha egyszer elkezdenek szaporodni a red cherry k, akkor könnyen “kinövik” a 20 litert.

 46. a 20 l csak szaporito lesz ha megnőnek mennek a 112 l-be

 47. Szia!
  azt szeretném kérdezni, hogy az én kis akváriumomban, amiben a garnélák lesznek(20 literes), ez az ívató akváriumom is, és most fognak kis xifók születni. az lenne a kérdésem, hogy az ujonnan megszületett kishalakat bántják-e a garnélák? természetesen, ha megnőnek a halak, mennek a nagyobb medencébe, csak amig picik addig lennének idebent. Másik kérdésem: garnéláknak megfelel-e aljzatnak a homok, vagy csak a kavics? lenne bennt kavics is, de nagyja része az aljzatnak homok lenne, nem baj-e ez?
  köszi a választ, jó a blogod!

 48. Sziasztok.
  Kerdesem lenne. Miert van az, hogy a red cheeryk egyresze nem lesz szep piros. Inkabb atlatszo marad?
  Koszi a valaszt.

 49. Sparrow:

  A teljesen újszülött kis halak valószínűleg nem okoznak problémát, de azért a xipho elég gyorsan nő…

  Teljesen jó a homok aljzat is nekik, csak legyen valami ami átmozgatja, pl tornyoscsiga.

  Csaba:

  Ez egy elég összetett kérdés, szerintem leírtam itt a postban is, hogy miért is van ez, tessék elolvasni 🙂

 50. Sziasztok!
  Azt szeretném kérdezni hogy, ha át akarom rendezni az akváriumot, akkor hogyan tudom kihalászni a garnikat veszteség nélkül(!)? Egyfolytában tele vagyok 2-3mmesekkel, és igazából csak ők okoznak gondot. Mire egy picit megnőnek, hogy észre is vegyem őket, addigra megint itt az újabb “adag” 🙂
  Előre is köszi az ötleteket!

 51. Szia,

  Ha teljesen ki akarsz szedni mindent, talaj, víz… Akkor a válaszom rövid: sehogy. Ha a talajt nem akarod kiszedni, és tudsz benne hagyni egy kis vizet is, akkor felesleges kiszedni a kis garnélákat.

 52. Nah…ma befejztem az új nano-mat! 12db Red Cherry a helyén 🙂 hatalmas izgalom van és szörfölés. én nem is tudtam, hogy ezek ilyen játékosak és kiváncsiak.
  kérdés ami nincs leirva a post-ban, mennyi időnként vedlenek és milyen gyorsan?
  köszi

 53. Akkor ezek szerint megérkeztek épségben 🙂

  Azt pontosan nem tudom megmondani, hogy milyen sűrűn vedlenek, szerintem változó, de a kifejlett red cherry k nagyjából 4-6 hetente, lehet kicsit több. A másik kérdés nem igazán világos, de ha arra gondolsz, hogy maga a vedlés mennyi ideig tart, akkor kb 1 perc és ki is bújik a bőréből.

 54. Sziasztok

  Ha az akváriumban talajszűrő van az árt nekik??

 55. Szia,

  Nem, sokan használnak talajszűrőt garnélákhoz, úgy látom, hogy most kezdik ismét “felfedezni” a talajszűrőket.

 56. Sziasztok!
  Végül sikerült (szerintem) veszteség nélkül mindenkit átpakolni egy másik akváriumba, bár vagy 2 órámba került 🙂 Közben észre vettem egy számomra furcsa dolgot. Van egy kb 1-1.5cmes kis Redem, aminek az “eleje” szinte áttetsző, viszont a másik fele olyan élénk piros mint az anyjáé 🙂 Ez gyakori vagy valami mutáció folyik az akváriumomban? 🙂
  Előre is köszi a választ!

 57. Ha tennél fel valahova képet úgy egyszerűbb lenne. Ha olyan, mint amire gondolok, akkor néha elő szokott fordulni, de nem gyakran, sajnos nem örökíti tovább.

 58. Sajna a telóm nem tud valami jó képet csinálni, de azért látni mire gondolok: http://kepfeltoltes.hu/view/100107/123_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 59. Sziasztok!
  Még sosem volt garnélám,nem is tudok sokat még róluk, ezért kérnek tanácsot!Van egy 60 literes akváriumom, sok növénnyel, búvóhellyel, amiben van egy sziámi harcoshal, 4 molly, 2 anci, 2 páncélos törpeharcsa. Tehetek melléjük kb 6-8 ilyen garnélát? A sziámi hal nagyon barátságos, imádja a többi halat, játszik velük folyamatosan. Csak kérdés,hogy vajon milyen lenne a viszony a halak és a garnélák között?Várom segítségeteket,mert nem akarok venni csak azért mert tetszik.Köszönöm!

 60. Szerintem Amano garnélát vagy valamilyen sepregetőt tegyél be ha garnélát szeretnél, a red cherry valószínűleg kellemes csemege lesz a molliknak.

 61. Sziasztok!
  Szeretnék én is redcherry garnélákat tartani, és az lenne a kérdésem, hogy egy 60l-es akváriumba szeretném tenni őket 2 gyöngygurámi és 2 páncélosharcsa mellé. Társítható ezekkel a halakkal? A páncélosok nem bántják őket esetleg, amikor táplálék után keresnek? Előre is köszönöm a válaszokat!

 62. Szia,

  Én a helyedben nem tennék red cherry garnélát abba az akváriumba, ha mindenképp garnélát szeretnél, akkor szerintem Amanot vagy legyező/sepregető garnélát keress.

 63. Rendben, köszönöm a segítséget!

 64. Hello!

  Sajnos nemtaláltam ma meg a nagyítót hogymegnézzem hogy a garnikon van e pete!
  De ugy látom mintha a nőstények jobban meg lennének görnyedve,ez lehet a jele h petét hordoznak?

 65. Nem kell nagyító ahhoz, hogy meglásd a petéket, eléggé feltűnőek.

 66. Szia!
  Gyerekkori “halazásom” után most kaptam (kb. 20 év) egy felszerelést a feleségemtől, egyelőre egy 54 literessel kezdek (már 3 napja megy a víz). A dolgok egy kicsit megváltoztak azóta, most csak kapkodom a fejemet a sok új lehetőségen.
  A kérdésem a következő lenne: A szaküzletben sétálva nagyon megtetszettek a kis red-ek, ugyanakkor a halakról sem szeretnék lemondani. Elsősorban neon, yellow molly (bár éppen most olvasom az ellenjavallatot), platti, esetleg valami lazacféle jönne szóba mellettük. Szerinted elviselik egymást? Inkább a halakon módosítok, de a RED Cherry kell! Ancikat már nem tehetek (tegyek) be, ha red-ek vannak az akváriumban?
  Milyen sorrendben tegyem őket új otthonukba?
  Köszönöm a segítséget!

 67. Szia,

  Ha red cherry-t szeretnél tartani, akkor a molly nem a legjobb társaság neki. Szerintem az endler, amanda lazac, törpe razbórák, törpe dániók lehetnek az akváriumban. Ancit is tehetsz, bár neki lehet, hogy az 54 liter nem lesz túl tágas otthon, úgyhogy inkább az Otocinclust javasolnám. Itt olvashatsz bővebben erről: https://szentgyo.wordpress.com/2009/04/28/garnelak-vs-halak/

 68. Köszönöm a választ!

 69. Ma megkaptam az első garnéláimat, szerencsére találtam itt helyben valakit aki “tenyészti” őket, de azt mondta, hogy a növényeim nem igazán jók a tartásukhoz.Tény, hogy nincs igazán aprólevelű mohaszerű növényem.Most rendelek még növényeket. Tudnátok segíteni, hogy milyen lenne jó nekik? Köszönettel.

 70. Az, hogy nincs mohád azért nem életbevágó a garnélák részére, de ha mostanában vásárolsz növényeket, akkor jávai mohát próbálj beszerezni.

 71. Nekem van 11 db pontylazacom (vörös és sima neonok)
  3 szivárványos guppi,2 (arany) molly és egy xszifo.
  Szeretnék garnélákat is tartani,de nem tudom,hogy mekkora akváriumot vegyek külön nekik mert nem akarom a halakkal együtt tartani!egy 20-25 literes elég lesz 4-5 vagy 5-6 darabnak?

 72. Szia!
  Mostanában tervezem, hogy beszerzem életem első garnéláit. Az akváriumom 25 literes, szép nagy jávai mohával, jelenleg 4 öregecske neonhal él benne. Van rá esély, hogy mellettük a red cherryk sikerrel szaporodjanak?

 73. Sziasztok!
  Én is tervezem, hogy a jövőben tartok majd red-cherry garnélákat, de azt nem tudom, hogy össze lehet-e tenni őket a bettával? Tudnátok segíteni?

 74. Icoi: Igen, egy 20-25 literes akvárium olyan, amiben már szerintem lehet garnélát tartani, ennél kisebben nem nagyon érdemes.

  Ascaris: Persze, esély van, valószínűleg lesz is szaporulat, de egy része a kicsiknek biztos, hogy a neonok vacsorája lesz.

  Anna: Próbálj meg minél nagyobb, teljese kifejlett garnélákat venni, azokat valószínűleg nem fogják tudni megenni.

 75. köszönöm a segítséget.vettem is egy 25 literes aksit! 🙂

 76. Köszi! Az általad emlegetett gyöngyös dánióval mi a helyzet? Ők mennyire eszegetik a kis rákokat?

 77. Hát rá is igaz, mint az összes többi kb egyforma méretű halra. Ha van elég búvóhely az akváriumban akkor a kis garnélák el tudnak menekülni. Biztos lesz, amit megesznek, de maradni fognak túlélők is. A nagy garnélákat már nem bántják.

 78. Köszi! Ma meghoztam a garnéláim, kisebbek lettek, mint szerettem volna, olyan 6 mm körüliek, és már most is van egy kis piros beütésük. A neonhalak üvegen keresztül is egészségtelen érdeklődést mutatnak 😦 A halakat különrakom jobb híján.

 79. Szia sztgyo! A betegségeikről írtál valahol? Sajna nem találtam meg. A problémám az, hogy 3 napja vettem 15 db , kb 1 cm-es kicsit és egy párnak a szeme mögött a fején átlátszó, kb 1 mm-es dudort látok, ha oldalról nézem. Az vmi fertőzés? Eddig mintha nem láttam volna. Köszi ÁGi

 80. Szia,

  Nem tudom így, hogy pontosan mire gondolsz, milyen dudorra, de ha tudsz németül, akkor nézd át ezt az oldalt: http://www.crustakrankheiten.de/crustakrankheiten/garnelenkrankheiten

  Sok hasznos információ van rajta a garnéla/rák betegségekről. Ha nagyon nem megy a nyelv, akkor még a translate.google.com on próbálkozhatsz, többnyire érthető.

 81. A garnéláim minden vízcsere+szűrőpucolás után halnak képzelik magukat, és pár órán keresztül folyamatosan úsznak. Van elképzelésed, hogy ez mit jelenthet náluk? Jól érzik magukat és viháncolnak, vagy éppen a stresszre reagálnak így?

 82. Ascaris: Igen 🙂

  De hogy őszinte legyek nem tudom melyik lehet a kettő közül. Általában akkor szoktak a hímek így úszkálni, ha egy nőstény hormonokat ereget a vízbe ezzel jelezve, hogy kész a megtermékenyítésre.

 83. Kedves Szentgyo,

  Az lenne a kérdésem, hogy egy 60 literes akváriumba, ahol van: 1 nőstény rami (elég barátságos), 3 cory, 6 neon és egy anci, tehetek-e red cherryket, és ha igen hányat?

  Előre is köszönöm!

 84. Szia,

  Szerintem nem érdemes ide red cherry-t tenni a rami miatt, ha garnélát szeretnél szerintem jobb ötlet lenne az Amano vagy legyező garnéla.

 85. Köszönöm a választ. Gondolom ezek akkor a nagyobb testméretű garnélák. Egy ekkora akváriumban lehet őket vegyesen is tartani, mondjuk én úgy 2-2 egyedre gondoltam…

 86. Igen, 2-2 Amanot és legyezőt nyugodtan betehetsz 60 literbe.

 87. Sziasztok!
  A minap levedlett egyik red cherry nőstényem és a hasa alatt zöld peték vannak.
  A peték nem csak sárgák lehetnek? Jelent ez valamit?

 88. Szia,

  Nem, lehet zöld is, nem probléma.

 89. bár már nem mostani hozzászólás de a vizibolha szerű lényeket sikerült kiírtanom. 😀
  Megoldás a következő volt: fogtam két kicsi guppyt és beraktam a red cherry-k közé, 2 nap alatt megették őket. A red cherry-ket nem bántották, és jól is érzik magukat így maradnak még egy darabig…

 90. Én is észrevettem a vizibolha szerű lényeket, egyre több van belőlük. Kb. 50 l-es akváriumom van, és 15W-os sera aquaplan special csővel világítok…
  Annyi alga képződik, hogy külön kaját már nem is adok a garnéláknak, mert nem nagyon akarnak enni az algán kívül semmit sem. Ennek ellenére folyamatosan szaporodnak, növekednek.
  A vizibolha szerű lények is egyre többen vannak.
  Ezt csak azért írtam, mert olvastam feljebb, hogy kevesebbet kell adni enni a gariknak (gondolom hogy kevesebb legyen a maradék kajafoszlány).

 91. szia szentgyo!
  néhány hónapja kaptam egy kisebb csapat (10-12 db) garnit, akik elvileg red-cherryk. Viszont nem hogy nem pirosak, lényegében zöldesek, vagy átlátszóak, némelyiknek (sztem a nőstényeknek) két sárgás sáv húzódik a fejétől a hátáig… van 1-2 ami pirosas árnyalatú. Lehet hogy nem cherryk, de akkor mik?? Úgy tűnik jól érzik magukat, úszkálnak tisztogatnak, esznek sok algát, meg ami a halak után marad. 70 literes akviban vannak guppykkal, aljzaton rengeteg jávaimoha, illetve néhány gömbmoha, pár kupac hínár. Fűtés nincs az akiban, kb 23-25 fok között van átlagosan, a világítás sem túl erős.
  Nincs valakinek valami ötlete, mi lehet a gond, illetve mit csináljak? Amúgy tényleg jól érzik magukat (legalábbis úgy tűnik) szerintem a nőstények petések is.
  Előre is köszi a segítséget, és bocsi a kisregényért 🙂

 92. Szia,

  Nem értem mi a gond? Az, hogy nem pirosak? Valószínűleg nem red cherry hez sikerült hozzájutnod, hanem a Neocaridina heteropoda vad színű változatához, nézd meg a blogon, van róluk is, hasonlítsd össze a képekkel a garnéláidat, vagy ha csinálsz egy képet, akkor megpróbálom beazonosítani neked.

 93. hm,igazából az a gond h nem tudom milyenek, akitől kaptam azt mondta pirosnak kéne lennie… próbáltam beazonosítgatni, de eddig nem találtam olyat, ami rájuk illene… de keresem tovább 🙂
  képet csinálok szívesen… de nem vagyok otthon akváriumfotózásban… te hogy csinálod? néztem a képeidet, baromi jók…

 94. leginkább ezekre hasonlítanak…

 95. Szia,

  Ha ilyenek, amit a képeken linkelsz, akkor minden bizonnyal az történt, amit írtam, hogy a N. heteropoda “vad”, tehát eredeti színű változatához jutottál hozzá. Lehet, hogy valahogy belekerült 1-2 ilyen garnéla ahhoz, akitől vetted, és ez lett a red cherry állományából. Itt olvashatsz róluk kicsit bővebben: https://szentgyo.wordpress.com/2009/01/15/neocaridina-heteropoda-igazi-szinkavalkad/

  Ami a fotózást illeti: sajnos nincs jó fényképező gépem, csak egy teljesen egyszerű kompakt gép, a titok a türelem és a nagy számok törvénye 🙂 Sok képből lesz néhány tűrhető 😉

 96. Sikerült kinyírnom a garnéláim nagy részét, a maradékot átmentettem egy 60 literesbe. Nem igazán tudom, mi lehetett a baj, a fagyasztott Cyclopsra gyanakszom, amit néha adtam, mivel a legtöbb elhullást ezután figyeltem meg. A halott/betegeskedő rákoknak sokkal jobban látszott a bélcsatornája, és fehéres valamivel volt tele. Amúgy is csúnyán elmaradtak a növéssel, volt amelyik alig nőtt ahhoz képest, amikor vettem, mások meg szépen megindultak. Sima pesti csapvizet használtam, odafigyeltem a vízcserékre, fűtésük nem volt. A vízi petrezselyem lassan kirohadt az aksiban, ezért kicsit gyakrabban cseréltem vizet. Valami ötlet, mit ronthattam el egy ennyire strapabíró fajnál?

 97. Ja, láttam egy kereskedésben majdnem fekete garnélát, és valamiért te jutottál eszembe. Red cherry ősöktől született a boltban. Nem mintha meg merném venni a fentiek után, de egy fotót majd gyártok róla.

 98. Szia,

  Lehet több oka is. Elképzelhető, hogy a cyclops szal tényleg sikerült behurcolni valami betegséget, parazitát, ami ezt okozta, de az is lehet, hogy egyszer véletlenül nagyon sokat etettél és elkezdett bomlásnak indulni, ergo ammónia, nitrát mérgezést kaptak.

 99. Szia! A túletetés az egyetlen ok, amiben biztos vagyok, hogy kizárt. Nagyon keveset etettem, mivel nagyon kicsik voltak a rákok és összesen nem lehetett akkora tömegük, mint 2 neonhalnak… Ha már a bomlás ártott meg, akkor a szerencsétlen vízigaz hullája lehetett. Vagy hogy régen használtam metilinkéket, és nem tűnt el a réz minden nyoma. Vagy a cyclops volt buggyant, bár egy dögevőnek nem kéne, hogy megártson. Francba. Most az új helyükön látszólag rendben vannak, de ez se igazi, mert nincs egy hete, hogy növényesítettem. Ha meg fertőzés akkor csak jól áthurcoltam. Olvastam, hogy a kényesebb fajokkal neked se volt mindig szerencséd. Ilyenkor valahogy ki lehet deríteni, hogy mi volt a ludas? Vagy csak igyekszik az ember legközelebb mindenre odafigyelni?

 100. Általában nagyon nehéz rájönni a pusztulás okára, sokszor szinte lehetetlen, ha nincsenek nyilvánvaló jelek. Sajnos ez egy ilyen “szakma”.

 101. Sziasztok!
  Először is nagyon jó és hasznos ez az oldal, és szerintem nagyon jó segítség lehet minden kezdő rákász számára 🙂

  Szeretnék beszerezni pár garnélát, így lenne 1-2 kérdésem Hozzátok…
  Fiatal guppijaim vannak, melléjük lehet red cherryt rakni, vagy inkább amano ajánlatos?
  Vízcsere milyen gyakran kell, és mivel kell (ha kell egyáltalán) előkezelni?

 102. Szia,

  A fiatal guppik valószínűleg nem fogják bántani a kifejlett red cherryket, de a kisebb példányokat lehet, hogy megtámadják. Ha Amanot társítasz velük, akkor nem lesz ilyen probléma.

  Érdemes hetente, de legalább kéthetente cserélni a víz kb 30% át. Vízkezelő szerek nem feltétlenül szükségesek, én nem használok, de ha valami olyan szert teszel előtte a vízbe, ami megköti a klórt és a különféle fémeket, akkor az hasznos lehet.

 103. Köszönöm a gyors választ! 🙂

 104. Sziasztok!
  Ha minden igaz, kb mindent előkészítettem a kis rákocskáknak, lehet, hogy holnap jönnek 🙂
  Eszembe jutott még pár kérdés…
  Milyen kavics jó nekik?
  Mennyi idő legyen a beúsztatás?
  Ki fognak bírni kb. másfél órányi szállítást?
  Szeretik-e a ‘mű’ búvóhelyeket, pl. a kerámiából készülteket?

  Azt hiszem egyelőre ennyi 😀
  Előre is köszönöm!

 105. Szia,

  Az aljzatról olvashatsz a “Garnélás akvárium” c. postban bővebben, és van külön post arról is, hogy hogyan érdemes beszoktatni a garnélákat az új helyre.

  Igen, kibírnak másfél órát minden további nélkül.

 106. Sziasztok 🙂

  Nos, megérkeztek a kis mukik 🙂 4 db red cherry-re esett a választás, 1-1,5 cm nagyok. A guppik békésen viselkednek velük, ők pedig gyönyörű pirosak, és csak gyűjtögetnek és gyűjtögetnek 🙂 Egyre többet jönnek elő, bátrabbak…
  Remélem, minden rendben lesz velük ezután is!

 107. Kellemes Nyuszit mindenkinek 🙂

  Szeretnék segítséget kérni, mert az egyik cherry furcsán viselkedik… minden rendben van egyébként velük, esznek, sokkal szebb lett a színük is, és már nem bújkálnak.
  De ma az egyikük nem akar előjönni a jávai mohából (azt hiszem, lány, mert sötétpiros, és van ‘nyerge’). Szóval csak üldögél, és a has alatti kis lábacskáit mozgatja. Létezik, hogy petés lesz, és most ‘pakolgatja át’ a petéket a hasához?… Vagy vedlés előtt viselkedhetnek így?
  Kérlek, segítsetek! Előre is köszi!

 108. Elnézést a sok komment miatt 🙂
  Jelentem, rendben vagyunk, megvolt az első vedlés…

 109. Szia,

  Nem hiszem hogy különösebb problémát jelentene, lehet hogy vedlés előtt vagy után áll. Emiatt nem kell aggódni.

 110. Szia!
  Igazából, nem tudom mi a probléma.
  Kb olyan 1 hónapja vedlettek 2 hete petések voltak gondolom azóta sikeresen petéztek.
  Nem tudom, mert közös aksiban vannak és kicsit falánkok a halacskáim.
  A probléma, hogy azt hittem a vedlés és a peték jó, állapotra utalnak, de elkezdtek pusztulni a még nem említett red scherry fajtám.
  Arra gondoltam, hogy veszek egy 30l aksit nekik külön, de ha ilyen ütemben pusztulnak akkor már lassan nem lesz szükség az aksira.
  Tudsz esetleg segíteni?

 111. Szia Koskó,

  Nem tudom mit értesz “petézés” alatt, de a garnélák klasszikus értelemben nem petéznek, értem ez alatt, hogy nem teszik le valahova a petéket, hanem kb 4 hétig hordják. Ha ez nem így történt, akkor nem volt “sikeres”.

  Így látatlanban nem lehet mit mondani, de nagy valószínűséggel a vízzel lesz valami probléma, esetleg a halaid eszik őket.

 112. Hali!
  1-2 hónapja vettem 7 db elég szép red cherry-t,csináltam mindent ahogy kell,gondoltam majd szaporodnak egy idő után.Aztán nézegettem a képeket és rájöttem hogy nekem bizony 1 himem sincs ugy meg nehezen lesz kisgarni:D szóval elmentem venni egyet,a kedves eladók a boltban váltig bizonygatták egy fiatal nőstényről hogy hím,hát megvettem,később kiderült a dolog,megint be a kereskedésbe és mostmár én kiválasztottam egy hímet.Itt kezdődött a baj.Egy nőstény valamiért elpusztult,semmi okát nem láttam.Aztán a hím mintha elkezdett volna vedleni,és csak a lábaiból tudott kibujni vagy én nem tudom,de igy lebénultak a lábai,nem tudott rendesen mozogni,azért néha eszegetett gondoltam a következővedlésnél majd ,meggyógyul’.Nem igy lett,mára ő is elpusztult,szóval mehetek megint hímért,kezdem azt érezni, hogy én tartom el a boltot:D.A legnagyobb problémám viszont az,hogy nem nagyon esznek a megmaradtak…eddig se voltak tul falánkak de amit este bedobtam reggelre elfogyott.Most szinte egyáltalán nem fogy belőle:S Sera Granugreenel,discos granulattal és spirulina tablettával etetek felváltva.Ha valaki tud segiteni legyen szives tegye meg!:)Előre is köszönöm

 113. bocs a regényért,ezeket részletekben kellett volna kérdeznem már korábban:S remélem mindent érthetően irtam

 114. Szia Yerodin,

  Az, hogy nem tud vedleni a garnéla, nem sok jót jelent. A vedlés mindig a legkritikusabb pont egy garnéla életében, ha nem megy neki tökéletesen, akkor ott valami gond van. Elképzelhető, hogy a vízértékekkel van valami probléma, ennél többet így nem könnyű mondani.

  Ha nem látod, hogy az a 6-7 db garnéla mennyit eszik nem jelent semmi gondot. Én nem is szoktam addig külön etetni őket, amíg csak ilyen kevesen vannak egy akváriumban, csak feleslegesen szennyezem a vizet, találnak maguknak elegendő algát és ezt-azt az akváriumban

 115. Sziasztok!

  A vizibolha szerű lényekkel kapcsolatban szeretnék kérni valami célra vezető módszert, hogy hogyan tudnám eltüntetni őket az akváriumból.
  guppival és neonhallal már próbálkoztam, men eszik meg őket.
  Mára már rengetegen lettek, nem túl esztétikus látvány.
  Külön kaját kb 2 hetente kapnak a garnéláim, akkor is csak annyit, hogy 1-2 óra alatt teljesen elfogyjon.

 116. Szia Attle,

  Esetleg egy vékonyabb átmérőjű csővel amennyit csak tudj szívj le belőle. De ha valóban vízibolha, a halak megeszik szerintem gyorsan.

 117. Köszi Szentgyo,énis gondoltam erre,hogy nem éheznek meg ennyien annyira,hogy rácsapjanak a kajára:Da vízparaméterekkel nemhinném hogy gond lenne mert a többi garnéla rendesen vedlik,csak ezzel volt a baj ráadásul 2 napra rá hogy elhoztam a kereskedésből…:/ és nem tudom az is lehet hogy csak a lábaival történt valami,mert az első pár ollójával csipegetett meg kajált még pár napig.csak a mozgásával voltak gondok igy fejreállt meg oldalt feküdt meg ilyenek.

 118. Sziasztok!
  Sikerült beazonosítani a vizibolha szerű lényeket. Mégnéztem mikroszkóp alatt egy kifogott példányt, és az interneten fellelhető képek alapján elmondható,valóban vizibolháról van szó.
  Írták, hogy ne világítsuk őket erős fénnyel, mert attól hamar – gyorsan elpusztulnak, illetve vizibolhát szerető halat kell betenni az akváriumba. Sajnos nem minden hal szereti megenni a vizibolhát, mert tobb fajtának elég erős a kitinpáncélja.
  Mivel nem akarom a kis garnél aszaporulatot fenyegetni veszedelmesebb halakkal, megpróbálkozok az erős fényű világítással, de előbb még “menedéket” készítek a garnéláknak, hátha azok sem szeretik a túl erős fényt…

 119. Ezzel csak az a probléma, hogy ha tényleg olyan nagyon sok van belőle, akkor nem a legjobb ötlet leölni mindet és benne hagyni az akváriumban, akár meg is boríthatja a víz egyensúlyát, bár nem tudom mennyi igazság van abban, hogy a több fénytől hirtelen megfeküdnének a bolhák…

 120. Segítség!
  pusztulnak a redek fogalmam sincs miért kb naponta 1…Szerintem a vizzel nem lehet nagy gond, 25l,8l csere hetente,sera nitrivec,szivacsszűrővel szűrök.a garnélákon csak annyi látszik hogy étvágytalanok és kicsit levertek de semmi más nem utal arra hogy bajuk lenne.légyszi segitsetek,előre is köszi

 121. Ilyen jelenség nálam is volt… Többször is, főleg közvetlen vízcsere után. Én is használtam Sera vízelőkészítőt.
  Aztán amióta nem használok, nincs pusztulás. Inkább kiengedem a vizet egy lavórba és hagyom min. 4-5 órát állni. “Kimegy” belőle a klór. a benne maradt egyebek (fémsók?) tapasztalat alapján nem számítanak.
  Próbálj félvízcserét csinálni de mindenféle vízelőkészítő nélkül.

  Régebben használtam Sera növénytáp oldatokat is. Úgy vettem észre, hogy az sem túl jó, viszont a Neptun gyártmányúból szinte “bármennyit” rakhatok az akváriumba, nem lesz bajuk a redeknek.

 122. Szia,

  Én most is azt mondom, hogy a vízparaméterekkel lesz valami probléma. Írtad, hogy korábban is volt már valami gond és döglött meg garnéla.

  Nehéz erre bármit is mondani, de azt tanácsolom, hogy amit csak tudsz mérj meg a vizedben, és csinálj minél sűrűbben vízcseréket most, akár 2 naponta 30-40% ot.

 123. Hali!
  köszi a tanácsokat,a vízcsere előtt akkor rakjak aquatant-t utána meg nitrivecet vagy ne?

 124. Inkább most ne tegyél semmit a vízbe, csak jól “szellőztesd át” mielőtt beöntöd az akváriumba, hogy távozzon belőle a klór.

 125. Sziasztok!
  Lenne egy olyan kérdésem, hogy ezek a garnik mennyire vannak kibékülve az easy carbo-val? most azt használok és gondolkodtam egy takarítóbrigádon :] feleslegesen nem szeretném elpusztítani őket!
  köszönöm előre is!

 126. Szia,

  Az easy carbo nem szokott hasznos lenni a garnélák számára. Ha nagyon keveset adagolsz belőle, akkor talán nincs gond, de sajnos nem egy helyről hallottam h gyorsan kipusztította a garnéla állományt az easy carbo.

 127. köszönöm a gyors választ. még ha elszomorító is.. megpróbálok átállni DÍY Co2re…

  szijó

 128. Én is halottam már mindent de nálam az Amanok bírják. Igaz viszonylag sokáig szoktattam őket (kb 1 hónap) eleinte csak egy-két csepp aztán szépen fokozatosan emeltem az adagot most már napi 0,7ml-t kapnak, 40l-hez.
  RC-nél is próbáltam, a nagyokkal nem volt gond viszont a kicsik megsínylették a dolgot. Sokáig egyáltalán nem volt szaporulat, vagyis volt csak hamar elpusztultak a kicsik, mostanában kezdenek megint megjelenni…

 129. Üdv!
  Érdeklődnék, hogy a képen látható garnélák red cherry-k?

 130. Szia Gecco,

  Igen, red cherryk.

 131. És mitől világosabb az egyik a másik mitől pirosasabb?

 132. A világosabb a hím, a sötétebb a nőstény, de ha végigolvastad a bejegyzést, akkor ez kiderül belőle 🙂

 133. El, persze. Csak nem gondoltam, hogy szinte már átlátszó a hím.

 134. Nem minden esetben teljesen átlátszó: sok dolog befolyásolja a red cherry garnélák színét, környezeti és genetikai tényezők is. Ha stresszesek, nem érzik jól magukat akkor nagyon színtelenek, de ha genetikailag “nem elég erősek” akkor is nagyon halványak.

 135. Szia Szentgyo! Nagyon jó ez az oldal, örülök, hogy megtaláltam! Rengeteg kérdésem lett volna a red cherrykkel kapcsolatban, de majd’ mindenre kaptam választ! 🙂
  Nekem nemrég születtek a 20L-es nanomban kicsi super red cherryk,először 5-öt számláltam meg, de mára büszkén mondhatom, hogy mind a 12 megmutatta magát! Már kb. 2-3 hetesek, és tegnap megtaláltam az első, szemmel látható, levetett kis páncélt! 🙂 Épp mellette volt a szülők valamelyikének levedlett páncélja, így a kettő olyan jól mutatott együtt:) Igazi nagycsaládosok lettünk:) Mindenesetre pár kérdésem még maradt, lehet, hogy valamelyikről volt már szó korábban, és elsiklottam felette, ezért elnézést.

  Szóval miért van az öregek hátán hosszában az a fehéres minta?
  Azt hittem a vedlést jelzi elő, de nem, utána is megmaradt, inkább erősebb lett.

  A kicsik olyan átlátszó-piros pöttyösek. Bepirosodnak egy idő után, vagy úgy jártam mint Bazsi24 az elől átlátszó, hátul piros kicsivel, és az enyémek pöttyösek maradnak?
  Nem hinném, hogy tápanyag hiányban szenvednének, van alga az akiban rendesen sajnos, egyfolytában dolgoznak rajta, egész nap. 🙂 Illetve szoktam adni nekik garnélaeledelt.
  Szeretném megemlíteni, hogy Amanda lazacok és 2 kifejlett guppi hím társaságában vannak, de semmi baj nem volt még, a guppik nem mutatnak érdeklődést a kicsik iránt szerencsére. Amikor a 2 nagyot hazavittem, kicsit aggódtam, – akkorák voltak mint a lazacok:) – hogy ezt a halak hogy dolgozzák fel, de úgy látom, szeretnek együtt lakni, vígkedélyű társaság.
  Szóval a nagy garnik sem vesztettek színükből amióta elhoztam őket a kereskedésből, sőt, talán még élénkebb pirosak, és már 2x vedlettek kb5 hét alatt, ebből gondolom, hogy alapjában véve jók a körülményeik, mégis pettyesek a kicsik.

  Honnan tudom megkülönböztetni a hím és a nőstény egyedeket?

  És az utolsó kérdés, hogy a csigák jelentenek-e veszélyt a kicsi rákokra? Ugyanis az alga már több, mint amit szívesen látnék, de a garnik miatt vegyszeres kezelésbe nem kezdenék. Ezért gondoltam, hogy beszerzek 1-2 almacsigát, algaevő halat már nem tennék be, mert kicsi a hely, bár lenne min gyorsan felnőnie:(
  Azért kérdem ezt, mert amikor elpusztult egy pár halam, azt láttam, hogy az akkori csigám a szájával szépen eszegeti a farokuszonyukat, ami rendesen rojtos is volt már. Tudom az elpusztult hal nem tud elugrani, de a garnik a kagyló héján is szoktak eszegetni, de bizti a csiga házát is letisztítanák…, szóval megkérdeztem.

  Köszönöm előre is, és elnézést ha túúl hosszú voltam:)

  Nebetiunet

 136. Szia Nebetiunet,

  A fehéres minta pontos okát nem tudom, egyes garnéláknak van, másoknál nincs, vsz genetikai eredetű a dolog.

  A kicsiknek idő kell, mire bepirosodnak: kb mikor bő 1cm-1,5 cm méretűek lesznek, akkor lehet már látni, hogy milyen lesz a végső színük.

  A hímek kevésbé színesek, kisebbek, karcsúbbak. Talán a legjobban az alakjukról lehet őket megkülönböztetni.

  A csigák nem jelentenek veszélyt a garnélákra, de leginkább az algásodás okát kellene megszüntetni, nem pedig az algákat, mert ha nem változik semmi, akkor gyorsan visszanőnek.

 137. Köszönöm a válaszodat, az alga ügyben épp mostanában próbálom kikúpálni magam, sokat olvasom, hogy mennyit szenvednek vele, nemsokára én is hadjáratot indítok:)

 138. Szia!
  Segítséget szeretnék kérni.
  Van egy 33L-es aksi, amiben csak red cherryk vannak.
  Belső szűrés, világítás, növényesítve, kb. 2 hetente 1/3 víz csere.
  A problémám az, hogy az oly sokat emlegetett nagy szaporulat az elmarad. Vannak hímek és nőstények is, össz. kb. 10-en.
  A méretük szerint szaporodó korban.
  Mit csinálhatok rosszul, mit csináljak?
  Ha tudnál tanácsot adni, azt köszönném.

  üdv: Szalai N

 139. Szia,

  Ha valóban minden rendben van, akkor egyetlen teendőd van: türelem! Nagyon sokan ezt nehezen fogadják el, de ez a garnélatartás legalapvetőbb dolga, hogy türelmesnek kell lenni. Ha valóban minden megfelel, akkor fognak szaporodni.

 140. Sziasztok!
  Tanácsot szeretnék kérni. Lehet e garnélás akváriumba talajnak gránit zuzalékot rakni?
  A talaj alá lehet e tőzeglapot tenni? Nem árt e a garniknak /red és tigrisgarnéla/?.

 141. Szia Judit,

  Sajnos nem ismerem igazán a különböző kőzeteket, nem tudom, hogy a gránitból mik tudnak kioldódni a vízben (ha egyáltalán tudnak).

  Tőzeget nyugodtan tehetsz az akváriumba (én is szoktam), de nem tudom mi a célod vele, nem biztos, hogy van számodra gyakorlati haszna.

 142. Szia! Köszönöm a gyors választ. A tőzeglapot a ph szint stabilizálására gondoltam. Lehet hogy rossz az elgondolásom? Egy öröm hirt is szeretnék megosztani. A terra börzén sikerült sakura garnélát vásárolnom. Hát tényleg gyönyörű mélypiros szinűek piros lábakkal.

 143. A red cherry garnéláknak tökéletes a csapvíz kémhatása is, nekik nem kell a PH szintet savasra beállítani.

  Én a terraplázán nem láttam sakura garnélákat, csak egy kis akváriumban red cherry ket, amit számomra rettentő fura módon “red cherry supreme” néven árultak… Valóban szép piros red cherry-k voltak, de csak a tisztánlátás kedvéért, nincs olyan változata a red cherrynek, hogy supreme, ezek mind csak kereskedői fogások.

 144. Szia! Mivel kezdő vagyok a garnéla tartás területén, valószinüleg könnyű félreinformálni. De valahol olvastam, hogy fő eltérés a red és a sakura között, hogy az utóbbinak a lábai is pirosak mig a redeknek nem. Ha mégis redek, akkor is örülök mert tényleg nagyon szépek.
  Köszönöm segitő válaszaidat.

 145. Szia! Segitségre lenne szükségem,,mert 1héten belül 3 red sherym is elpusztult és nem tudom,hogy miért! A többi mind szép és csodálatos szinük van. Lenne esetleg ötleted,hogy mi lehet a baj?

 146. Szia Gabi,

  Érdemes lenne első körben megmérni a vízparamétereket, lehet, hogy ott lesz a probléma, ha eddig nem volt semmi gond, most pedig egyszerre több garnéla is elpusztult.

 147. Hali!
  Érdekelne, hogy különböző fajtájú, változatú garnélákat nem szokás együtt tartani? Mert többféle tetszik, de sehol nem láttam még együtt őket.

 148. Szia,

  Itt van erről a témakörről egy kis összefoglaló: https://szentgyo.wordpress.com/2009/04/16/tobb-faj-egy-akvariumban/

 149. Köszi, közben megtaláltam (gugli mesterrel), nagyon profi az oldal, a bejegyzéseid, minden elismerésem, csak nem mindent találok meg elsőre de majd belejövök 🙂

 150. Sziasztok!

  Az oldal nagyon tetszik. Én csak a tapasztalataimat osztanám meg, végigolvastam az egész fórumot.

  Szerintem érdemes különbséget tenni hobby és tenyésztő garnéla tartó között. Én hobbyból tartom őket, és bevallom, nem igen csináltam nagy felhajtást belőle. Beszereztem 5 öt, sokat bujkáltak, így beszereztem melléjük még 15-öt. 🙂
  Pár hónap múlva éppen esedékes volt az akvárium nagytakarítása.
  Egy növénnyel, és halakkal betelepített 5 éve működő 115-ös ről van szó, és mivel türelmes vagyok, megszámoltam a garnéla állományt is, 60-nál tart. Azaz tartott egy hónapja. Az ég világon semmit nem csinálok velük. Tudom lehetnének sokkal többen tudatos munkával, de higgyétek el, épp elég így is a tempójuk. 🙂
  Van az aksiban nagyra nőtt molly is, xiphó, guppi. Úgy vélem a kis garnélák túlélési esélyeit a sok növényzet, és a halak normális etetése, nem kiéheztetése garantálja. Nálam is előfordulnak a nem annyira piros egyedek, de azok lassan szelektálásra kerülnek. Persze vannak olyan vörösek is mint amiket kiállításokon mutogatnak. 🙂

  Röviden: csak nyugisan, és egyszerűen.

  ui.: Amikor a mennyiségen túl lép az ember, utána jön a minőség. 😉

 151. Hali!

  Az első akváriumomat szeretném összeállítani, term. mint kezdők először inkább halakkal foglalkozok, de ez a blog felkeltette a figyelmemet! 🙂

  73,5 literes aksiba menne 7-7-7 tetra, szumi és neon, mellé 4-4-4 panda, ramirézi és kakadu (vagy gyöngyfényes törpesügér)
  Úgy terveztem, hogy rakok melléjük 6 cherryt, de több helyen is olvasom, hogy az amano valamivel nagyobb és jobban tisztítja az algát, viszont szinte átlátszó.

  A kérdésem az lenne, hogy a sügérek (gondolom a neonok és tetrák nem) később bántanák e a garnélákat? Mivel egyszerre indítanám az aksit, minden halból igyekszem a legfiatalabbat megszerezni, így lesz idejük megnőni, de kérdéses a dolog elvégre a kakadu sügér kicsit harcosabb fajta ha jól tudom 😛
  Azt szeretném még tudni, hogy melyiket javaslod, az amano-t vagy a cherry-t. 6-8 db-nál nem szeretnék többet kezdésnek, nehogy aztán ráfázzak 😀 De persze gondoltam már 4-4 db-ra is… Ezeknek is érdekelne a kereskedésekben lévő gyakorisága és ára, még nem nézelődtem túl sokat.

  Olvastam, hogy a mesterséges eledeleken kívül forrázott spenótot és algás követ is adsz nekik. Esetleg kígyóuborka- v alma szeletke is megteszi? 🙂 És arra is kíváncsi lennék, hogy milyen növényeket érdemes vennem az aksiba, hogy legyen esélyük és jól érezzék magukat. Érdekelne kb az áruk is…

  Köszönöm, jó a blog! 😉 K.

 152. Közben beszéltem pár kereskedővel, az egyik nem mondott sok újat nekem (Főleg mert már elolvastam ezt a blogot 😀 ) viszont a másik váltig állítja, hogy akár a kis garnélák is szó szerint levadásszák a halakat, ezért semmiképp ne tegyük őket halak mellé.

  Most akkor mi van? 😀 melyik van a táplálék lánc alján? 😛

 153. Szia ketchup07,

  Igen, a sügérek valószínűleg a legtöbb garnélát elég gyorsan össze fogják szedni, Amano vagy legyező/sepregető garnélát válassz.

  Nyugodtan adhatsz nekik egy kis kígyóuborkát, ha anci is lesz az akváriumban, ő is örülni fog. (a legyező garnéla már kevésbé).

  A növényes részről szerintem Nigro blogján találsz érdemi információkat, elsősorban a tápozástól és a világítástól függ, hogy milyen növények jöhetnek szóba.

  Nem teljesen mondott igazat az a kereskedő, egyedül az üveggarnéla jelenthet veszélyt a halakra nézve.

 154. Értem, köszönöm a választ! 🙂

  Közben rátévedtem a magyar garnélafórumra, ott folytatom tovább az infógyűjtést. Nem szeretnék megválni a garniktól, inkább a sügérektől búcsúzom! Jól haladok, ah mindent okosan és ügyesen csinálok, szép kis aksim lesz. 😀

  Köszönöm!
  K.

 155. Lehet hogy írtál valahol róla, de azért megkérdezem: a red cherry (vagy egyáltalán bármilyen garnéla) és az almacsiga hogy fér össze? Van erre vonatkozó tapasztalatod? Kösz.

 156. Szia.decemberben sikerült beszereznem 10 red cherryt amik közül több petés is lett január végén.A baj csak az hogy valamit elszámolhattam ugyanis a kicsik jó egy héttel előbb jöttek mint számoltam.Most lenne esedékes a következő vízcsere,de hogy oldjam meg hogy a kicsik megmaradjanak?Mennyi idő alatt lesznek 6-7 milliméteresek,akkor már talán jobban látnám őket,mert most csak azért vettem észre őket mert kiültek a üvegre az orrom elé.A blog nagyon jó,rengeteget olvasgattam mielőtt belevágtam volna a garnélázásba.Nélküled meg sem mertem volna próbálni.
  Köszönöm.Józsi.

 157. Hello!
  Nagy kedvet csináltál ezzel az oldallal a garnélák tartásához! Gratulálok hozzá! És persze a szép és különleges garnijaidhoz is! 🙂

  Most tervezek beszerezni 20 Red Cherryt a 112 literes akváriumomba. Alapvetően kisebb halakkal kerülnének össze: neonhal, csíkos baltahasú lazac, illetve növendék halakkal amik még nem olyan nagy méretűek (1,5-2 hónapja indult újra az aki): cory aeneusok (2-3 cm), 2 sziámi algázó(4cm), plusz 30 kis anci nevelődik még (1,5-2 centisek) itt.
  A problémát az jelenti számomra, hogy egy hete át kellett helyeznem 4 xifot a nagyobb akimból, mert felették az ancik ikrát. Ezért tartok tőle, hogy a red cherryknek sem lenne jó. Egyébként az aki szépen fejlődik sok helyen el tudnak már rejtőzni a garnik szerintem. A xifokat sajnálom mert vad színváltozat de szerintem meg kell válnom tőlük.

 158. Szia!

  Bírja-e a red cherry az enyhén sós vizet, összeraknám őket kis veliférákkal és nekik kell egy kis só.

 159. Minas:

  Nyugodtan tarthatod együtt a red cherryt és az almacsigát, semmi gondot nem fog okozni.

  Vuk01: Elég sok tényezőtől függ, hogy milyen gyorsan nőnek a kis garnélák, de szerintem a 3-4 hetes kicsiket már szabad szemmel is nagyon könnyen észre fogod venni. Vízcseréket viszont nem hanyagold el addig! Esetleg kicsit óvatosabban porszívózd a talajt, vagy egyáltalán ne egy darabig, de a rendszeres vízcsere nagyon fontos!

  Woctrax: A szifók valóban szinte biztos, hogy el fogják gyorsan tüntetni a red cherryket.

  Orbán János: Ne rakd össze a veliférákkal a red cherryket, és ne sózd a garnélák vizét!

 160. Hali!
  Némi segítségért fordulok hozzád/hozzátok.
  Minek a tünete lehet az, ha egy red cherry kékes, sötét színezetet vesz fel, majd néhány nap múlva elpusztul? Az utóbbi időben történt nálam 2-3 ilyenfajta haláleset. Remélem csak az öregedés jelei, ha nem, mi lehet?

  (70 literes alultelepített akvárium, sok növénnyel, külső szűrővel, heti 20% vízcserével, vegyszerből csak sera florenát és easy carbot használok, az előírt adag felét.)

  A segítséget előre is köszönöm!

 161. Sziasztok, kezdő vagyok, szeretnék venni néhány red cherry-t, és lenne pár kérdésem:Egy 30l-es akváriumba hányan érzik jól magukat?
  Milyen talajt használjak?
  Kb. mennyibe kerül az egész felszerelés(lámpa,30l-es akvárium,szűrő,talaj,növények stb.)

 162. hi! nekem 30l es nano-m van, 260l/h belsőszürővel,sziporax,szivacs,perlonvatta,töltettel. Aljzat alul JBL Aqua Basis Plus, felette JBL Manado aljzat, néhol fehér finom homok..Red Moor gyökér középen, Valiznéria hátul középen,elöl mjmoha ,gömbmoha, vmilyen vizifű.. Világitás:Matsushima 11w kompakt 3u11w-e27d.. Florena, Aquatan, CO2, stb..
  2hete 6 red cherryvel kezdtem.. Vedlettek stb 5öt megtalálok általába… szép pirosak sztem nönek is.. 5naponta min1/3 rész vizet lecserélem.. Hőfok: 23-28 °C Kajának Granured-et kapnak.. minimálisat ami elfogy..

 163. Szia Szentgyo!

  Az lenne a kérdésem hogy egy 20 fős serpa lazac csapat mellett milyen túlélési esélyük van a red cherryknek, ha kifejlett példányokat szerzek be???Az akvárium 160literes, sok növénnyel,búvóhellyel.Van benn 5 amano is,az olvastam ők jól megélnek egymás mellett.

  Előre is köszi: Attila

 164. Sziasztok!
  Vajon a neonhalak megeszik a leendő kis cherryket?

 165. szia! A nanostomus és a coridoras fajok nem eszik meg a kis rákokat? köszönöm

 166. Attila: Ha elég sűrű a növényzet, akkor biztos lesz olyan kis garnéla, ami fel fog nőni, de egy részét össze fogják szedni a neonok.

  János: Soha nem tartottam Nanostomus fajokat, de talán ők nem annyira veszélyesek a kicsikre.

 167. Szia Szentgyo!

  Valamilyen e-mail elérhetőséget tudsz adni, mert lenne pár kérdésem kezdő red cherry tartással kapcsolatban.

  János István

 168. Szia.

  Szeretnék Red Cherry-ket tartani egy 10-literes akváriumban,amiben már van 3 corydoras és az lenne a kérdésem hogy lehet-e ebbe az akváriumba tartani öket.

 169. de mit eszik?

 170. Kérlek olvasd el ezt a bejegyzést pl:

  https://szentgyo.wordpress.com/2009/02/08/garnela-eleseg/

 171. Nemethisti: A 10 litert nagyon kevésnek tartom, a corydorasoknak is magában, érdemesebb lenne egy nagyobb akváriumot berendezned.

 172. szia
  azt szeretném kérdezni hogy a garnélák megélnek víz szűrő nélkül ? persze csak 1-2 garnéláról lenne szó előre is köszi 🙂

 173. Szia,

  Ne csinálj akváriumot szűrés nélkül! Egy kicsi belső szűrőt, vagy egy szivacsszűrőt legalább használj.

 174. Hellóka!
  Lehet, hogy csak számomra nem egyértelmű kérdésemre a válasz, de egy kis információt kérnék!
  Megfordult a fejembe a Red Cherry tartása, sok helyen utána olvastam, viszont nem derült ki számomra, hogy szükséges-e ezeknek az apróságoknak valami az akváriumba, amin fel tudnak menni a szabad levegőre? Gondolok pl. magasabb növényre, vagy valamilyen akváriumi díszre ami kilóg a vízből. Előre is köszi!

 175. Szia,

  Nem, nem szükséges, a garnélák a vízből jutnak oxigénhez, nem pedig a levegőből.

 176. Köszönöm a gyors választ

 177. Szia, létezik, hogy a 30 fok miatt pusztult ki a 6-ból 3?
  Merjek még venni melléjük ezek után sakurát a nyáron?

 178. Szia,

  Igen létezik! Sajnos a meleget nem viselik túl jól a garnélák, érdemes lenne hűteni az akváriumot valahogy (kevesebb világítás, ventillátor, stb…)

 179. Hello

  Van egy fekete garnélám és nem tudom hogy Tigris vagy RC leszármazottja.Meg lehet ezt állapítani valahogy?
  Csak azóta sötétedett be hogy ivarérett, petés lett.Vegyesen voltak az akváriumban ezért nem tudom mi lehet.A táblázatból kiderül, hogy nem kereszteződik ez a 2 faj.

 180. Ők fognak látszani a piros-fehér keverék bazaltzúzalékon?

 181. Sziasztok! Most indítom első akváriumomat. Nagyon tetszenek a red cherryk, szívesen tartanék párat. 126 literes az akvárium növényekkel beültettem. Kb. Hány db-ot érdemes venni?
  Lakótársaknak ezeket gondoltam: anci, panda páncélosharcsa, neonhal, és nagyobb testűnek Fekete tetrát. Szerintetek ezekkel a halakkal kompatibilis a garnéla?
  Mennyire kell kemény víz nekik?
  Köszi, Gigi

 182. Szia! Rákmániás vagyok, nagyon tetszett az írásod! Procambarus fajokat, integetőrákot és szárazföldi remeterákok több faját is sikerrel tartottam már (illetve tartom most is), most szeretnék belefogni a garnélarák-bizniszbe. 🙂 Ezzel kapcsolatban tipródom viszont azon a kérdésen, hogy a dús vegetációt kedvelő, de rézérzékeny garnélák akváriumában használhatok -e vízinövénytápokat, amikben mindben van réz? Mik a tapasztaltaid, Te milyen vízinövénytápot használsz náluk? Előre is köszi a választ!

 183. Szia Nas,

  Én nem használok semmilyen növénytápot, de vannak azért sokan, akik tápoznak a garnélák mellett. Ha jól tudom vannak rézmentes tápok is, illetve célszerű úgy adagolni a tápot, hogy gyakrabban, de kisebb mennyiségben, mintsem kevesebbszer és nagyobb adagokat.

 184. Köszi a választ! Azt hiszem, első körben én is inkább hanyagolni fogom a növénytápot. Hosszas morfondírozás meg fórumolvasgatás után arra jutottam, hogy a vízkezelőszereket is. MQ víz hozzáadásával állítom be a keménységet, remélem, ez kihígítja annyira a csapvízben lévő rezet, vasat is, hogy ne okozzon problémát. Enyhe savanyításhoz tőzegre gondoltam. Remélem, tetszeni fog majd minden a jövendőbeli garnéláknak. 🙂

 185. Szia! Kb. 2 és fél hete laknak garnélák az 54 literes akváriumomban. Kezdő vagyok hal és garnéla téren is. Egyelőre halak még nincsenek az akváriumban, a 6 db garnéla uralja a terepet. Az olvasottak alapján elgondolkodtam a külön tartáson. Mekkora akvárium ajánlott nekik, ha külön tartom őket? Ma reggelre egyébként kettő elpusztult : ( Vajon miért? A víz 26 fokos, használtam vízelőkészítőt, ill. természetes flóra kialakulását segítő oldatot. Kapnak rendesen korong-szerű táplálékot. Működik a szűrő is. Lehet, hogy kellene porlasztó? Látszólag jól érzik magukat. Előre is köszönöm a segítséget : )

 186. Szia Teki,

  Kérlek olvasd el ezeket a bejegyzéseket, szerintem sok kérdésedre megkapod a választ:

  https://szentgyo.wordpress.com/2009/01/14/garnelas-akvarium/

  https://szentgyo.wordpress.com/2012/09/13/egy-akvarium-inditasa/

  Én mindenképp minimum 30 liter körüli akváriumot ajánlanék, vagy inkább nagyobbat, kiváltképp ha még nem nagyon vannak akvarisztikai tapasztalataid.

  Ezer oka lehet, hogy miért pusztult el, a leírásodból nem sok információ derül ki, de az biztos, hogy a sok mesterséges “kezelő” nem minden esetben segít, a garnéláknál különösen, másrészt nem szabad sokat etetni, mert csak rontja a vizet, illetve remélem az akvárium indítása után remélem vártál több hetet, mielőtt a garnélák belementek…

  Itt van a fórum, ezt is érdemes lenne böngészned, biztos fogsz találni sok érdekes dolgot:

  http://garnelaforum.hu/

 187. Szia! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Mindent át fogok olvasni! Hááát, sajnos csak egy hetet vártam az akvárium indítása után : (
  Mindent megteszek az ügy, ill. a garnélák érdekében : ) Még egyszer köszönöm, további szép napot! Teki

 188. Szia szentgyo!
  Olyan kérdéssel fordulnák hozzád,hogy nálam a nagy aksiban a red és a vad együtt van a halakkal.Gondolom szaporodnak is egymással.Na már most van nekem 5-6 darab garnim ami mintára red cherry,csak nem piros,hanem fekete.Nem foltokban,hanem teljesen fekete és fehér minta van rajta a hátán fehér sávval.Ezeket szelektálnám és együtt tartanám az utódok is feketék lennének?

 189. Szia,

  Mindenképp érdemes különválasztani őket a többiektől. Az, hogy ha ezek elkezdenek egymással szaporodni, akkor milyen kicsik jönnek nagyon jó kérdés, valószínűleg elég vegyes társaság lesz, sőt az is lehet, hogy teljesen hagyományos vad színű garnélák lesznek a kicsik.

  Viszont ha az itt született kicsiket ismét visszakeresztezed a szülőkkel, akkor már nagyobb eséllyel kaphatsz sötétebb utódokat. A helyedben mindenképp megpróbálnám, valahol az összes garnélát kb így kezdték el “kialakítani”.

 190. Szia!
  Az akváriumomban kis vékony fonalféle férgek jelentek meg,
  az akvárium 20 literes és jelenleg 6 cherry lakja.
  Mit lehet ellenük tenni anélkül hogy ártanék a garnéláknak?
  Előre is köszönöm válaszod

 191. Sziasztok! Én érdeklődni szeretnék,hogy van egy 14 literes akváriumom és van benne 3 garnéla.Van 2 fajta kajájuk,fekete kis bogyós,meg zöld kapszula.Hétfőn bedobtam nekik,de nem látnám hogy nagyon ennék, inkább csak a csigák vannak rámozdulva.És még mindig van az akváriumba kaja mert nem eszik meg.Mit lehet nekik még adni? Adtam nekik uborkát,na az tetszett nekik,de attól viszont meg zavaros lesz a víz!Sima levegőztetőről működtető szűrőm van,nem tudom hogy az kitisztítaná utána nekik a vizet?
  És még annyi hogy egy ilyen kicsi akváriumba mennyi rákot lehet tartani?

 192. Sziasztok! Az algin regular nevü algaölő árt a garniknak? (red cherry)

 193. Szia Izabella,

  A 14 liter elég kevés, én minimum 30 literes akváriumot javasolnék mindenkinek, mivel sokkal egyszerűbb egy ilyen méretű akváriumban stabil körülményeket tartani, mint egy picibe.

  Ha 3db garnéla van az akváriumban, akkor csak nagyon minimális mennyiséget etess, mert rettentő keveset esznek. Az se baj, ha ennyi garnélának nem adsz külön eleséget.

 194. Szia Zoltán,

  Nem tudom milyen anyagok vannak az általad írd szerben, de én nem szívesen használnám garnélák mellett.

  Különben inkább az algásodás okát próbáld megszüntetni, ne pedig felületi kezelést használj.

 195. Betta, pontylazac, anci és páncélosharcsa mellé mehet 8-10 db?

 196. Hello.
  a molly-k bántanák a garnélákat?

 197. Sziasztok,

  Se a betták, se a mollik mellé nem tennék ilyen kis garnélát. Esetleg Amanot vagy legyező garnélákat. Talán még a kifejlett red nose, ami elég nagy ahhoz, hogy ne bántsák.

 198. Még egy kérdés.
  És az üvegharcsa bántaná őket?

 199. Sziasztok!
  Egy hete vagyok 10 kis cseresznye garnéla boldog tulajdonosa. Gazdagon növényesített (jávai moha, gömb moha, és valamilyen magasra növő vékony levelű növény), bazalt zuzalék alappal, 30 literes medencében éldegélnek.
  Szűrésre egy Eheim pick up 2006-ost használok.
  Kérdésem ezzel kapcsolatos, hogy elég nekik a szűrés, vagy külön buborékeregető levegőztető is szükséges nekik?

 200. Szia,

  Ez a szűrő mozgatja annyira a felszínt, hogy jusson elég oxigén a vízbe, illetve ha jól emlékszek van neki plusz levegőztetője is, szóval nem szükséges nekik plusz buborék 🙂

  Jó garnizást!

 201. Köszönöm a gyors választ! 🙂
  A szűrő kb. a medence közepén van elhelyezve, de látom a felszínen, hogy kicsit fodrozódik a víz. Esetleg tegyem magasabbra a kellő hatás végett?

 202. Mivel pecázzátok ki ezeket a kis garnélákat? Nekem pl 120 liter az akváriumom és rengeteg fix búvóhely van benne pl 3D háttér beépítve. Halhálóval esélytelen.

 203. Esetleg próbáld meg valami eleséggel odacsalogatni, de egy ekkora, berendezett akváriumból valóban nem lesz könnyű…

 204. Sziasztok!
  Tapasztalt már valaki red cherry garniknál olyat, hogy elfogyasztották egy társukat? 😦
  A múltkori vízcserekor tapasztaltam, hogy egy garnéla maradékot hárman ettek. Mitől lehet? Kapnak rendesen enni, már május óta megvannak, de eddig nem tapasztaltam ilyet. És azóta nem is szaporodtak 😦

 205. Üdv! Eddig halaink voltak, most szeretnék elkezdeni garnélázni, ez a blog nagyon meghozta hozzá a kedvem 🙂 Elsőként szeretnék minél pirosabb RC garnélákat, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Ha elkezdem 20 garnélával, benépesítek velük egy 50L-es akksit, majd elkezdem szelektálni, hogy mindig a pirosabbak maradjanak, akkor egy idő után nem lesz belterjes a csapat?

  Guppikkal már jártunk úgy, pár generáción keresztül nem volt semmi gond, majd utána kezdtek egyre silányabbak, betegesebbek lenni. Ezért folyton frissítettük őket, általában úgy, hogy a fiúk egy részét elvittük máshova, és helyettük hoztunk újakat. A garnélákkal is így járnék? Az eléggé hátráltatná a kiválogatást, ha aztán mindig frissíteni kéne olyanokkal amit éppen a halasnál találni. Nem hiszem hogy felénk nagy lenne a választék.

  A blog nagyon jó!
  Vik

 206. Illetve még egy gyors kérdés: mit fognak jobban szeretni a garnélák, az RO vizet, vagy a sima csapvizet? Köszönöm előre is. 🙂

  Vik

 207. G. Péter,

  Igen, előfordul, hogy nekiesnek az elhullott példányoknak. Ugye a természetben is megeszik a dögöket is, tehát ebben nincs semmi különös, bár ha elhullik 1-1 példány, azt mindenképp vedd ki!

 208. Vik,

  Időnként igazad van, érdemes frissíteni a vonalat, bár ha nem teszed meg, akkor sincsen gond. Gyorsabban “romlásnak” indul az állomány, ha nem szelektálod a garnélákat!

  Ha red cherry garnélákat tartasz, akkor a csapvíz jobb nekik, de sok más fajnak/változatnak RO víz kell.

 209. Rendben, köszönöm szépen!
  Remélem már inkább szaporodni fognak mint fogyatkozni.

 210. Köszönöm a gyors választ. Akkor marad a csapvíz, mivel tapasztalatlan vagyok,szeretnék az elején csak RC garnélákkal foglalkozni, aztán majd meglátjuk 🙂

 211. szia nagyon jó az oldal
  azt szeretném kérdezni hogy cr garnélákat lehet rilivel tartani? vagy összeívnak? tőled lehet vásárolni garnnélát?
  köszi

 212. Helló nem pont erre a fajra vonatkozik de víz lágyításra lehet használni ioncserélt vizet ????????

 213. Chrita Rafael,

  Köszönöm. Nem érdemes a rilit és a red cherry-t együtt tartani, mivel összeívnak egymással.

 214. Laci,

  Igen, fel lehet használni, de ha több kell, érdemes elgondolkodnod valamilyen más megoldáson, pl kevertágyas gyanta, vagy RO készülék

 215. Szia.Bedobtam 1 szem pucolt szőlőt az aksimba,hátha rácsapnak a garnik.
  A halak lecsaptak rá, és imádják,a garnik is eszik.Szerinted nem lesz tőle bajuk? (nem volt permetezve)

 216. Sziasztok!
  Leállt a cherryk szaporodása, néha van 1-2 petés nőstény de nem kelnek ki a peték az anyukák elszórják a petéket.
  Vajon mi lehet a probléma??
  Előre is köszi!!!
  Attila

 217. Szia,

  Ha nem fűtöd az akváriumot külön, és így a tél beköszöntével lehűl a víz,akkor elő szokott fordulni, hogy leállnak a szaporodással a garnik.

 218. itt azt olvastam h nem bántja a betta a garnélát, aq faszt a szemem láttára tépte szét az 500 forintos garnéláimat

 219. Tőlem biztos nem olvastál ilyet…

 220. a sepregető garnélát összetehetem vele??

 221. A sepregetőt igen.

 222. és van esély arra h hozzászoknak egymáshoz úgy értem a betta meg a red meg a red meg a sepregető

 223. A red cherry mindig potenciális táplálékot fog jelenteni a bettáknak.

 224. ok köszi és bocs az előbbiért máshol olvastam csak kicsit rosszul esett látni megdögleni őket

 225. Üdv Mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni! Egy nano akváriumba van kis ifjonc guppik elkezdtek szinesedni nagyon szépen fejlődnek nőnek. Halakat 7 éves korom óta fogalalkozom. ugy kb másfél hónapja vettem elször 4 db red cherryt aztán ugy kb 2 hete még 6 db-ot. Két hatalmas nőstényt látok rendegeteget nőttek ,vedlettek sokat.Viszont ikrás red cherryvel a mai napig még nem találkoztam , a halak mellett egya kisebb almacsiga van. A kis guppikat már meg is szokták ugyhogy jól vannak. A kérdésem az lenne hogy mit nem csinálok jól? Azt olvastam hogy ilyenkor már réges régen ikrásodnia kellene nekik szerintem. Köszönöm segítő válaszotokat. Üdv. Balázs

 226. Kedves Balázs,

  Az még semmit nem jelent, hogy 1-2 hónap alatt nem lettek petés garnélák! Ha jó körülményeket biztosítasz neki, akkor be fognak előbb-utóbb petésedni.

  A guppik viszont, ahogy nőnek úgy fognak egyre potenciálisabb veszélyt jelenteni a kis garnélákra, ha lesznek.

  A garnélatartáshoz a legfontosabb dolog a türelem, kérlek olvasd el ezt a bejegyzést:

  https://szentgyo.wordpress.com/2013/07/24/turelem/

 227. Szia. Köszönöm hogy megnyugtattál a válaszoddal, igazából a mai napig nincsen semmi változás..dagadnak a hasuk vagy a legyezőjük de sehol semmi..Azóta be szereztem jávai mohát 2 gömbmohát és egy szálas alacsony vizi növényt is..búvóhely van bőven , a viz hőmérséklete 26 fok. Bizom benne hogy lesz érddemi változás mi hamarabb..Gondolkozom , gondlkoztam hogy különtegyem vagy megváljak a guppiktól de már annyira hozzám nőttek hogy nem lenne szívem megválni tőlük. Nagyon fontos emlék ezek a halak nekem. A többi nőstény rákok azóta rengeteget nőttek, nagy a hasuk. Vizforgatót nem tudok beletenni , mert már nem férne bele..

 228. Ugye rosszul értem, hogy nincs szűrő az akváriumban?

 229. Szia. Igen jól értetted. Levegőztetőm van és fütőszálam. Olyan kicsi az akvárium , hogy nem tudom hova tenni.

 230. Szűrő nélkül ne működtesd az akváriumot, mielőbb szerezz be egy szűrőt, egy egyszerű szivacsszűrő is elég, én is azt használom a legtöbb akváriumban.

  Ha nincs az akváriumban hely, akkor használhatsz pl “akasztós külső szűrőt”. A szűrés mindenképp nagyon fontos, anélkül nem tudsz egészséges környezetet kialakítani az akváriumban!

 231. Köszönöm , egyébként felmerülhet a kérdés , hogy a garnélák a szürő miatt nem szaporodnak? nem rég szereztem be egy vízmelegitőt eddig szoba hőmérsékleten voltak a kis kedvencek. lehet hogy eddig azért nem szaporodtak? vagy a halak ennyire stresszelnék?

 232. Nálam is szobahőmérsékleten vannak a garnélák, fűtő nélkül, kivéve a dennerli, de az más tészta, tehát ez nem gond. Szűrőt tényleg szerezz be minél előbb.

 233. De lehet hogy azért nem ikrások? vagy a guppik stresszelik?

 234. Kedves Mindenki! Újból szeretnék egy jó pár hírt közölni Veletek!
  A héten kiköltöztetem egy nagyobb akváriumban kb 35 – 40 literesbe a garnélákat és a guppikat. Rohamosan nőnek mind az állatkák mind a növények és a kisebb akváriumban elég zsúfoltan vannak. Az akváriumban lesz szűrő is ugyhogy minden rendben lesz remélhetőleg. Bizom benne , hogy befognak indulni a garnéla szaporulata. A guppik már elkezdték a szaporulatot. Ugyhogy a létszám csak egyre nő és nő. 🙂 Mindenesetre bizakodó vagyok , mert nagyon szépek a garnélák. A kérdésem még mindig az lenne , hogy elképzelhető , hogy annyira stresszesek a garnélák hogy nem is fognak halak mellett ikrázni?

 235. Szia,

  ha minden rendben van, akkor be fognak petésedni, azonban a guppik könnyen össze tudják szedni a kis garnikat…

 236. Szia. Azt olvastam egy jó pár oldalon ezzel kapcsolatban , hogy fenntartható ha elegendő búvóhelyet biztosítunk számukra. Hát kaptam még egy elég szép jávai mohát az ha szét terjed gondolom abba el tudnának bújni. Ahogy észrevettem a garnélák több mint háromnegyed része előszeretettel vannak a jávaiba…:)

 237. Ok, ahogy gondolod, Te kérdeztél, én pedig leírtam a véleményem…

 238. Én csak kérdeztem , tudom hogy sok mindent segítettél , segítessz nekem ebben a dolgban, tapasztalatom nincsen még. Nem bántásként irtam ugy hiszem. Sajnálom ha ugy jött le neked.

 239. Szia! Ne haragudj ha állandóan háborgatlak csak megszeretnék osztani veled pár dolgot. Amint mondtam átköltöztettem egy nagyobb akváriumban a halakat rákokat szűrés meglett oldva tényleg jobban érzik magukat az állatkák. Viszont a halakból egyre jobban elegem lett mert felfalják a tablettát a rákok elől pedig ők is rögtön rámennek..:S ugyhogy gondolom azért sem szaporodnak mert stresszesek nagyon. Ugyhogy megszabadulok a halakatól pedig kedvesek számomra. Elsősorban garnélákat akarok tartani és az a célom hogy jól meglegyenek fejlődjenek , szaporodjanak! Szerinted jól döntöttem?

 240. Az mindenképp jó ötlet, ha a halakat külön teszed és csak garnélák, esetleg csigák vannak az akváriumban.

 241. Igen szerintem is, már csak három kis guppi van az akváriumban hétfőn az is átkerül egy másikba 🙂 az almacsigát bent hagytam az nem sok vizet kavar..:D remélem idővel befog indulni meg jobban fogják érezni magukat a rákok. köszönöm szépen a segitséget , ugy is majd irok ha lesz fejleményem a témában

 242. Sziasztok!Azt szeretném megkérdezni hogy red cherry garnélákat szeretnék tartani egy 60 literesben viszont van az aksiban 4 neonhal 5 platti 3 guppi és 1 algaevő harcsa van.Ellenének e vagy ne próbálkozzak.

 243. Szia. Személyes tapasztalatom van a guppikkal kapcsolatban. Azt hittem hogy a guppik simán el lesznek a rákokkal de nem. Falnákak nagyon a garnik meg nagyon stresszeltek tőlük. Amint elajándékoztam a guppikat rá két napra ikrás lett az egyik nagy nősténye. Egy hét alatt 3-an lettek ikrásak. Ugyhogy ha azt akarod hogy szaporodjanak is akkor én a helyedbe csak egyedül tartanám őket. Viszont a platti kifejlett korában akár meg is eheti a rákokat. A neonokk kapcsolatban nincsen tapasztalatom. Talán ha jó sok buvóhelyet biztosítassz nekik akkor jól éreznék magukat. Mindenképpen jávai mohát ajánlanék nekem ugy szeretik egész nap benne vannak. Remélem segithettem Neked.

 244. Szia Szentgyo!

  Bocsi ha zavarlak csak pár kérdés felmerült bennem , remélem tudsz valamit tanácsolni.
  Igazából amint irtam a halak kikerültek igy már csak rákok vannak az akváriumba.
  5 nőstényből mind az 5-en bepetésedtek és kiváncsian várom , vártamaz újabb fejleményeket. Pár napja észrevettem hogy 2 nőstény garnéla hasa alatt már nincsenek peték. Viszont mozgást egyáltalán nem látok. Hova tűnhettek az ikrák vagy a kicsik?
  Szűrőt ma fogom kitakaritani,már csak kiváncsiságból is , meert esetleg ott bújhattak el a kicsik ha vannak a szivacs szűrőben.
  A heti 30%-os vízcsere minden héten megvan, ugyhogy ezzel nincs gáz. Szépen ki is pirosottak a garnélák. Esznek folyamatosan, én egészségesnek látom őket.
  Még csak eldobott petéket e láttam az aljzaton, ugy kb 3 hete petés az összes garnéla.

  Szerinted mi lehet az ok?
  Köszönöm szépen segítségedet.
  Üdv: Balázs

 245. Ha eldobja a petéket, akkor nem feltétlenül fogod megtalálni őket könnyen. Ha pont 3 hete petés, akkor az még kicsit rövid időnek tűnik, bár a meleg gyorsít a kelésen.

  A kicsik ha megszületnek első pár napban nem nagyon mozognak, nagyon nehéz észrevenni őket, főleg ha nem áll rá a szemed még. Ha megszülettek a kicsik, akkor kb 1 hét múlva ott fognak nyüzsögni mindenhol.

 246. Köszönöm a gyors válaszodat. Hát annyira nincsen meleg az akváriumba , mert vízmelegitőm tönkrement és nem cserélték ki. de amint mondtad nem szükséges a garnéláknak. szoba hőmérsékleten elvannak tényleg mint a befőtt.
  Közben a jávai moha egyre nagyobb néztem mindenfelé az akváriumban de semmi mozgást nem találtam eddig, pedig nagyon sűrűn szoktam figyelni az akváriumot.
  Egyébként az mitől van hogy a petés nőstények nagyon bújkálnak? kajára kijönnek majd mennek vissza a búvóhelyükre…
  ez attól van , mert petések?

 247. Üdv Szentgyo. Már rendesen szégyellem magamat hogy folyton zavarlak , de mivel ebbe a helyzetbe még nem voltam muszáj vagyok irni Neked. Szóval megjelentek ugy 3 hete a kis rákok rengetegen vannak jól érzik magukat velük és a felnőtt red cherrykkel minden rendben vannak. A kicsik szaporák gyorsan is nőnek hozzá szoktak már az alga tablettához is. a kérdésem az lenne hogy már másodszor megjelentek az akvárium falán olyan mint a kis csontik és csak az üvegre mennek rá , semmit nem csinálnak csak ott mászkálnak. Először mikor megláttam hogy rengetegen vannak kitakaritottam rögtön, kifőztem mindent de ugy kb egy hete megint visszajöttek. aztán most megint eltűntek. Nem tudod hogy mik lehettek ezek a férgek? ráadásul kaptam egy hinárost is abba pedig egy hernyó szerű valamit találtam azt sikerült eltávolitani az akváriumból. remélem tudsz segiteni nekem.
  üdv : balázs

 248. Szia,

  Hát ez alapján elég nehéz, de vsz planáriád lesz. Etess kevesebbet, vannak planária csapdák, amikkel vissza lehet szorítani őket, illetve van pl No Planária nevű készítmény, de itthon nem kapható.

  Bajt igazából nem okoznak, míg nincsenek nagyon tömegesen az akváriumban.

 249. Szia,
  szerinted összerakhatom őket gyöngy gurámival és repülőrókával?

 250. Szia,

  Szinte biztos, hogy le fogják vadászni a garnélákat…

 251. Szia
  Segítségedet szeretném kérni egy általam nem ismert jelenséggel kapcsolatban red cherry garnikat tartok a nőstények kifehérednek és kb egy hét múlva elpusztulnak a hímek valamivel később és nem mindegyik van amelyik itt született és nem jelentkeznek a tünetek keresgéltem a netten de sehol nem találok válaszokat kérlek segíts

 252. üdv.112l akváriumba raktam kb 2hete 4 a ma nő garnélát.2NAPJA 6db red cherryt.az akváriumba 8 db ékfoltos razbora 8db 5sávos dizsmárna 7neonhal 8petitella 2törpeharcsa 1anci.talaj sötét bazalt kövek is sötétek.növények gömb moha althernathera echinodolus kriptokorine anubias. szűrés jó tetrra800 nitrit alacsonyan tartva hőmérséklet 26c.a garnélák nem jönnek elő el vannak bújva 2 3 naponta látom őket akkor is csak sötétbe ha felkapcsolom a lámpát mi lehet a gond az ancin kívül mind kistestü halak vannak az aki ban.választ előre is köszönöm.

 253. Amit Döme Péter írt az nálam is előfordul, annyi külömbséggel, hogy nálam 10 RC van halak nélkül és tele növényekkel.

 254. Szia! Érdeklődnék… Most hozok pár Red-et az akváriumomba de szeretnék pár maláji toronycsigát is beszerezni egy kis talajmozgatásnak. A kérdésem hogy a Redek nem eszik majd meg a csigáimat? Hogy jönnek ki egymással? Másik kérdésem pedig már a csigákra vonatkozna… Talán van róla is infód… Azt olvastam neten több helyen a növényeket nem bántják, ennek ellenére sok blogba panaszkodtak hogy igen is megcsócsálták a növényeket is a csigák! A Redekről is olvastam ezt is azt is…
  Akkor aggódjak most a növényeimért? Vagy jöhet mind kettő és akkor sem lesz baj?.

 255. @Döme Péter – valószínűleg a halak stresszelik őket

  @Gotsch Ákos – a red cherry nem annyira rejtőzködő, ha nem jönnek elő, akkor valami gond lehet, nem érzik jól magukat. Vannak fajok, pl kardinális, akik rejtőzködnek nagyrészt, de a davidik nem

  @Fecó – a maláj tornyos és a red cherry mehet nyugodtan egy akváriumba.

 256. Szia.
  tanácsot szeretnék kérni.
  Red cherry garnikat szeretnék tartani.
  Rózsás díszmárnákkal van esélyük túlélni?
  200 literes aksi,sok növény.
  Köszönöm.

 257. Sziasztok!
  Tanácsot szeretnék kérni.
  Red cherry garnikat szeretnék tartani egy 30L nanó aksiba.
  Most van benne 5db Endler guppi, 6 db Neon hal és sok növény.
  Mennyit rakhatnék bele?
  Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: