Garnéla eleség

Talán a leggyakrabban azt a kérdést teszik fel nekem, hogy mivel és hogyan szoktam etetni a garnéláimat, ezért most összefoglalom ezt a kérdéskört.

Tudni kell, hogy igazából majdnem minden eleséget megesznek a garnélák, a szabadban is leginkább különféle szerves törmelékekkel, elhullott állatokat, algákat, moszatokat fogyasztanak. (Bár vannak köztük ragadozó fajok is, de most maradjunk a (Neo)caridináknál). Ezt a változatosságot próbálom én is biztosítani számukra, talán annyi különbséggel, hogy én elég kevés állati eredetű táplálékot adok nekik.

Egy héten négyszer szoktam etetni, tehát vannak pihenőnapok is, fontos, hogy annyi táplálékot kapjanak, amit 1-2 óra alatt meg is esznek, mert különben elkezd bomlásnak indulni a maradék és ugye ez nincs jó hatással a vízminőségre.

És hogy mit is adok nekik… Nálam vegyesen kapnak elég sokféle mesterséges és emellett persze természetes eledelt is. Ilyen-olyan algák gyakorlatilag az összes akváriumban előfordulnak, nálam valószínűleg több is, mint a legtöbb akváriumban, a meglehetősen gyenge világítás miatt, így ezt előszeretettel fogyasztják gyakorlatilag folyamatosan. Érdekes, hogy ahogy megfigyeltem leginkább a növendék garnélák szeretik, a nagyobbak már nem annyira. Itt megjegyzem, hogy aki az algák kordában tartása miatt akar garnélákat tenni egy akváriumba, akkor mindenképp az Amano garnélát ajánlom.

Egy kis alga csemege

A legfőbb növényi táplálék, amit én használok az a spenót. Gyakorlatilag az összes faj imádja, ahogy bedobom, rögtön ellepik és elég rövid idő alatt elfogyasztják. Erre a célra jó a fagyasztott és a friss növény is, csak jó lenne elkerülni a túlzottan permetezett dolgokat. Én ezt nemes egyszerűséggel úgy oldom meg, hogy én “termelek” spenótot házilag. Nem egy bonyolult dolog, egy egyszerű balkon láda is tökéletes a célra. Leszedek pár levelet, kb 1 percre beleteszem  forrásban lévő vízbe, majd lehűtöm és mehet is az akváriumba. Ha nagyon sok levél van egyszerre, akkor lefagyasztom és később ezt a fagyasztott spenótot használom. Néha ha eszembe jut és épp van a közelben, akkor szoktam adni csalán levelet és gyermekláncfű levelet is. Ezeket szintén forrázás után teszem be az akváriumba.

Ezeken a növényeken kívül szoktam adni a korábban már leírt fagyasztott eleségből is. Amit még megemlítenék, hogy szoktam az ablakba kitenni kis gömb akváriumba vizet, amibe köveket teszek, ezek egy idő után szépen bealgásodnak, mikor beteszek egy ilyen követ, rögtön ellepik a garnélák. Ez pl egy rendkívül hasznos módja a gömbakváriumok felhasználásának.

Még nem igazán zöldült be a víz, de egy kis napsütés csodákra képes

Én nagyjából ezeket a “természetes” eleségeket szoktam adni, van aki ad fagyasztott artemiát, vagy élő tubifexet, meg még sokféle egyéb dolgot, én ilyeneket nem szoktam.

Ezek mellett pedig elég sokféle “mesterséges” táplálékot is adok. Valószínűleg nem csodaszerek, de legalább így is változatosabb az étrend.

Ezeket kapja az összes faj

Az utóbbi időben a különböző nagy cégek is elkezdtek direkt garnéláknak szánt tápokat gyártani, ilyen a Sera és a JBL táp. Kipróbáltam mindkettőt, valószínűleg nincsen túl nagy különbség köztük, de ahogy észrevettem a JBL tápot jobban szeretik a jószágok, bár ezt kevesebb helyen lehet kapni, mint a Serát. Mellette azok a kis kerek valamik spirulina tabletták, attól jobbra pedig a Cyclop-eeze nevű lemezes eledel van, ami szerintem az egyik legjobb ilyen lemezes cucc, ivadék halaknak is elég gyakran adom, csak ennek is egy hátránya, hogy elég ritkán lehet hozzájutni. A felső sor jobb szélén pedig algázóknak gyártott süllyedős táp van. Ebből a legjobb szerintem a Tetra Tabimini nevezetű, csak az most épp elfogyott. Az alsó sorban bal oldalt Gernot féle házilag készített eledel van, nagyon jó, majd konzultálnom kell vele, hogy mi is ez valójában. Jobb oldalt pedig különféle lemezes eleségből álló keverék. Ezeket adom az összes fajnak. Ezenkívül van néhány olyan termék is, amit csak a crystal redeknek és “társainak” szoktam adni.

Direkt crystal red garnélák számára készített eleségek

Bal oldalt Shirakura táp van, ezt Japánban gyártják, számos neves japán tenyésztő kizárólag Shirakura termékekkel etet, valóban nagyon jó minőségű táp. Mellette szintén egy Shirakura eleség van, ezt a port leginkább a növendék garnéláknak szokták adni, hogy pontosan mi van benne azt balladai homály fedi, de valószínűleg nem teljesen értelmetlen. Jobb szélen pedig egy másik nagy termékcsoport egy eleme látható, ez pedig a Mosura. Ezt a márkát az ASSA csoport fejlesztette ki, ez az egyik legjelentősebb távol-keleti crystal red tenyésztő társaság, 7 vagy 8 féle terméket gyártanak, különféle eledelek, vízkezelők, baktériumkultúrák. Jelenleg ezt az egy féle tápjukat használom, de valószínűleg másokat is ki fogok próbálni.

Ezeken kívül a márkákon kívül sok egyéb direkt garnélákra és azok között is direkt crystal redekre specializálódott termék van, pl Ebita breed, Biomax termékek, Ebikuma és sok egyéb. Egy hátránya van ezeknek, hogy viszonylag drágák (25g Mosura food 13 euro volt), és elég nehézkes a beszerzésük, bár az ebay azért sokat könnyít a helyzeten.

Reklámok

~ Szerző: szentgyo - február 8, 2009.

13 hozzászólás to “Garnéla eleség”

 1. szia!
  nagyon jo és hasznos irás!
  egy olyan kérdésem volna hogy egy társas 112 l akváriumba vannak a RC garnélák neonokal és amandákal a nekik szánt eleséget megeszik az élelmes halak hogy etesem őket??
  lámpa oltás után esetleg?
  északa is táplálkoznak?
  előre is köszi a tanácsot

 2. Éjszaka is táplálkoznak a garnélák, de nem kell ezt túlbonyolítani. Ami lehull a talajra, azt meg fogják találni a garnélák.

 3. Szia!

  Én a mikroszkópom mellé kaptam garnéla tojást, azokat nevelem. Kérdésem pedig a következő: ezek mekkorára nőnek? Mikorra kelnek ki?

  Üdv

  Fruzsina

 4. Szia,

  Nem tudom milyen tojásokat kaptál, elképzelhető, hogy triops, arról találsz post it itt a blogon.

  U.i.: kérlek legközelebb kapcsold ki a CAPS LOCK ot, és ne írj annyi felkiáltó és kérdőjelet.

 5. szia annyit már kiderítettem hogy sós víziek. a tojások szabad szemmel barnák mikroszkóppal feketék.

 6. Szia!

  Jelenleg 9 db Red Cherry-t tartok egy 35 Literes akváriumban 3 féle növénnyel :
  Cabomba carolinianea , Myriophyllum scabratum (?) , illetve egy fűfélét.
  A Levegőztető fullon megy a szivacsos szűrővel ,illetve állott vízzel oldom meg a vízcserét hetente és nem használok vízkezelőt sem.
  Most a növények rohamos pusztulása miatt kezdtem kb 1 hónapja alkalmazni a Neptun Aquaplant&CO-t 2 naponta 1-et dobog belelőle (1 tabit ír 20 literhez 2-3 naponta) (akkor lehet ebből 2 -t kéne bedobnon) és egy hete a neptun növénytápsót ,amiből havonta 5ml-t ír 25L vízhez.A világítást 13:00 -tól este 21:30-ig 8,5 órában egy 50 cm-es konyhai neonnal oldom meg egy nem túl világos szobában.

  1.,Az első kérdésem az lenne , hogy miért döglenek a növényeim és hogyan tudnám megoldani , hogy ne jőjjenek fel a talajból ,mert már unom visszadugdosni őket.

  2.,A második pedig az lenne , hogy 6-7 hím és 2 ,vagy 3 nőstény garnélám van , ebből kettő folyamatosan televan zöld tojásokkal ,de a végén lerakja a növényre őket és ott megeszi a penész.
  Mi lehet a gondd?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  üdv.: Dudás Krisztián

 7. Szia Krisztián,

  Ahhoz, hogy szépek legyen a növények alapvetően három dolog szükséges: fény, co2 és növénytápok. Rengeteg hasznos infót találsz Nigro blogján erről a témakörről, szerintem ha kicsit olvasgatsz nála, akkor sok dologra választ fogsz kapni: http://akvarisztika.budapet.hu/

  Az semmiképp sem normális, ha a garni “lerakja” a petéket, akkor az azt jelenti valóban, hogy valami nincs rendben. Normális esetben a nőstény végig hordozza és legyezgeti a petéket és már a petékből kikelő kis garnélák fogják csak elhagyni az “anyukát”. Ha van hím és nőstény is, akkor valószínűleg a vízminőséggel van gond – pl magas a nitrát szint, vagy sok a növénytáp, rengeteg oka lehet. Minél több vízparaméter értéket meg kellene mérned, és akkor ki lehet következtetni, hogy mi lehet esetleg a gond.

 8. Köszönöm segítséged!

  Igyekszem minél előbb megméretni a víz paramétereit.

  üdv.: Krisztián

 9. Szia!
  kedden vettem red cherry garnélát de nem akarnak enni! már sok mindent kipróbálta de semmi.A legújabb táplálékuk ilyen zöld tabletta…

  Sok bujkálójuk van szinte teli van növénnyel kerámia bújócskával. van 4 db apró még átlátszó kölyök és két nagy szerintem egy hím egy nőstény és a nőstény petés mert a hasában már vannak zöld “golyócskák” de már petésen vettem. mi lehet a bajuk? egész nap csak “ülnek” a kövön vagy a növény levelei közt néha az alagútban és néznek ki a fejükből,nem csinálnak semmit,nem esznek semmi!mit csináljak?

  leget hogy kevés hogy 6db van belőlük? mit tegyek?

 10. Szia!

  Lenne egy pár kérdésem kipróbálásra kaptam 20ml MOSURA Mineral Plust(fecskendőbe fel lett szívva,azt mondták hogy deszt.vízben kell feloldani mert nagyon tömény)az lenne a kérdésem:Mennyi deszt.vízben oldjam Én ezt fel és milyen időközönként és mennyit adagoljak belőle??
  Másik: Kaptam még egy kis Mosura BT-9 -et erre azt mondták vízcsere után(megkaptam a kiskanalat hozzá) egy kanálhegynyit tegyek (54l akksi 15 Red ,15 SupTigris)
  ez meg felel e? Ezt már egyszer kipróbáltam csak az a gondom vele hogy beleszórtam az akváriumba és csak úszott a víz tetején, hogyan oldjam én ezt az anyagot megfelelően??Sajnos nem találok pontos leírást sehol:(
  Rosszat meg nem akarok csinálni mert kicsi az akva hamar felborul az egyensúly.
  Válaszodat elöre is köszönöm!

 11. Sziasztok.

  Nekem sem akarnak enni a Red Cherry garnéláim. Összesen 8 an vannak. Raktam be búvóhelyet. Sok növényt egy követ és egy pleconak vett sziklát. Összesen 2 db növény van benne. A vizük ozmózis szűrővel tisztított víz. 40 literes akváriumba vannak, szivacsszűrővel ami levegőztetőre van kötve. Halak nincsenek benne. Adtam nekik lemezes haltápot. De szintúgy mint az egyik előttem levő kérdésben. Csak ülnek és nem csinálnak semmit.

 12. Az RC nem igazán kedveli az RO vizet. Talán próbáld meg visszakeményíteni a vizüket óvatosan, lassan.
  Amikor ilyen apatikusan viselkednek az biztos jele annak, hogy nem érzik jól magukat, bár ennek sok oka lehet, nem csak a víz.

 13. Szia

  Saját tenyésztésű spenót ez jó, és mi a véleményed a sóskáról?
  Nem próbáltad még?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: