Több faj egy akváriumban

Gyakran kérdezik tőlem, hogy lehet-e különböző fajok együtt tartani, vagy hogy egy adott faj mellé milyen másikat lehet társítani. Ezzel szeretnék most néhány mondat erejéig foglalkozni.

Már rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy én már minden garnélát igyekszek külön akváriumban tartani, bár korábban volt ez másképp. (Na jó, ez nem egészen igaz mégsem, mert van 1 olyan akváriumom, ahol együtt lakik a crystal red és a crystal black).

Feketék és pirosak együtt

Ami talán a legfontosabb az együtt-tartás mérlegelésekor, hogy az egyes fajoknak milyen igényei vannak. Bizonyos fajok, változatok igazából lágy vízben érzik jól magukat (cantonensis változatok) mások pedig inkább kemény vízben (babaulti változatok), így nem biztos, hogy ezt a 2 csoportot célszerű egy akváriumban nevelgetni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen! Ha beállítjuk az akvárium vizét olyanra, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy (12nk körül), akkor boldogan elkapirgálhatnak együtt is.

Red cherry VS babaulti stripes

A kérdéskör másik vetülete, hogy nem célszerű olyan változatokat egy akváriumban tartani, akik összeívnak egymással. Például ha a red cherry és a yellow fire garnéla egy akváriumon osztozik, akkor előbb utóbb elkezdenek egymással szaporodni, és sajnos ilyenkor nem piros és sárga, vagy esetleg piros sárga foltos garnélák fognak születni, hanem visszaköszön az eredeti, vad színű változat. Ugyanez igaz a tigris és a crystal red garnélára is. Ők is összeívhatnak, és akkor úgynevezett ‘TiBee’ garnéláink fognak születni. Bár ha minden igaz, ez a két faj olyan könnyen nem keveredik egymással, de elég nagy esély van rá. Viszont, ha valakinek épp ez a célja, hogy kísérletezzen, hogy miből mi lesz, akkor előtte a lehetőség. Nagy eséllyel a red cherry és a blue/white pearl garnélák szintén képesek egymással szaporodni.

Érdekes volt megfigyelni, hogy régebben nem volt elég akváriumom, és az újonnan szerzett indian zebra garnélákat összetettem a red cherry-vel, mert hát a vízigényük megegyezik, nem tudnak összeívni, tehát miért ne? Hát azért nem volt a legjobb ötlet, mert míg a red cherry borzasztó gyorsan szaporodik, addig a másik faj elég lassan, így gyakorlatilag “agyonnyomta” a red cherry populáció az indian zebrákat.

“Sok lúd disznót győz”, red cherry VS indian zebra

Megjegyezném itt, hogy nem a legjobb ötlet a Macrobrachiumokat összerakni Caridina/Neocaridina fajokkal, mert könnyen áldozatul eshetnek a kis garnéláink a ragadozó üveggarnélának (akár kisebb halakat is elkap!). Chris Lukhaup pedig azt mesélte az előadásán, hogy a CPO-t (Cambarellus patzcuarensis “Orange” ) sem érdemes garnélákkal egy akváriumban tartani, mert a CPO hímek CPO nőstényeknek fogják nézni a kis garnélákat, és mondjuk úgy, hogy az “őrületbe fogják kergetni” őket.

Amano és legyező/sepregető garnélákat véleményem szerint nyugodtan társíthatunk a többi garnélával, nem valószínű, hogy bármiféle bonyodalom keletkezik.

Blue pearl VS blue tiger, ez sem volt a legjobb ötlet…

Természetesen nem azt mondom, hogy nem lehet egy akváriumban többféle garnélát összezárni, csak szerintem érdemes a fenti szempontokat átgondolni és ennek a fényében tervezgetni.

Reklámok

~ Szerző: szentgyo - április 16, 2009.

7 hozzászólás to “Több faj egy akváriumban”

 1. Nálam tigrisek és CRS-ek voltak együtt és nem volt gond. Pedig elvileg össze kéne ívniuk. Ezért kérdem én, egy piros fehér csíkos garnélának mi tetszik egy tigrismintásban? 🙂

 2. Igen, általában nincsen gond, azt hiszem a TiBee-t úgy csinálják, hogy crs hím + tigris nőstény “összezárva”. Gondolom ha van az akváriumban “hasonszőrű” garnéla, akkor inkább őt választják

 3. Sziasztok
  red cherry és amano mellé lehet még tenni valamit, ami minden szempontból megfelel? dísz medencébe kellene még valami színesebb faj.

 4. Hello. tőled lehet rendelni garnélákat?
  ha nem akkor honnan próbáltam boltban azt mondták nem tudnak hozni

 5. Időnként szokott lenni eladó garnélám.

 6. Hali!
  Crystal red és a crystal black garnik még mindig együtt vannak?
  Volt köztük keveredés, vagy valamilyen probléma?
  Szaporítod még őket eladásra?

 7. Szia,

  Jelenleg egy akváriumban van közösen a crs és a cbs, ezen kívül pedig van 3 akváriumban cbs és 4 ben crs külön. Nincs semmi probléma az együtt tartásból, csak most hogy lett elég helyem, így szétválasztottam a legtöbbet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: