Sulawesi garnélák

Biztos sokan hallottatok már az úgynevezett sulawesi garnélákról, most egy kicsit velük szeretnék foglalkozni. Igazából ez nem egy konkrét garnélafajt jelöl, hanem egy egész csoportot, amely számos különleges kis garnélát átölel. Sajnos az egyik legnagyobb probléma velük, hogy rendkívül kevés megbízható, pontos információ áll rendelkezésre róluk, de igyekszem összeszedni ezeket.

Celebesz

A megnevezésüket az élőhelyükről kapták: azokat a garnélákat hívják sulawesi garnélának, amelyeknek az eredeti élőhelye a Borneó melletti Sulwesi, (vagy magyarul Celebesz) szigete. Az itt található Poso tó és a Malili rendszer 5 tava (Towuti, Matano, Mahalona, Masapi,  Lontoa) ad otthont ezeknek a fantasztikus élőlényeknek.

Caridina cf. spinata

Mindössze 2-3 éve kerültek a sulawasi garnélák reflektorfénybe: ekkor bukkantak fel az első képek róluk, természetesen egyből hatalmas sikert arattak ezek a csodálatos színű gerinctelenek, mindenki ilyet akart, ennek köszönhetően gyorsan meg is indult a tömeges befogásuk.

Caridina cf. spinata

Gyönyörű, változatos színeikkel olyanok, akár a tengeri garnélák, csak kicsiben. Rengeteg változatról készült fotóval lehetett találkozni és egytől egyig elkápráztatóak.

A természetes élőhelyükön, (ha lehet hinni a megjelent adatoknak) viszonylag lágy, lúgos és meleg vízben élnek. Szaporodásukhoz nem szükséges sós víz, így gondolhatnánk, hogy ennél jobb nem is lehetne, tökéletes akváriumi élőlényeket lehetnek. Sajnos az első csalódások elég hamar megtörténtek: a szállítás alatt nagyon nagy százalékuk elhullott (eleinte közel 90%) és az életben maradt garnélák sem voltak hosszú életűek az akváriumokban. Ennek számos oka lehet: lehet hogy annyira érzékenyek a hidegre, hogy pár óra alatt megfáznak és ez végzetes számukra, lehet hogy túl nagy stressz a befogásuk, lehet, hogy táplálékspecifikusak… A pontos okok lehet hogy soha nem fognak kiderülni.

Sulawesi cardinal

Szerencsére azért vannak biztató hírek is: néhány változatuk már szaporodott akváriumban is, úgyhogy nem biztos, hogy teljesen reménytelen a helyzet velük kapcsolatban… Sajnos a forgalomba került garnélák nagyon nagy százaléka vadon befogott, félő, hogy rövidesen teljesen lehalásszák őket az eredeti élőhelyükön. Mindenképp csak olyan gondolkodjon ezeknek a garnélák tartásán, aki már rendelkezik tapasztalatokkal, és amennyiben lehetséges igyekezzen nem vadon fogott, hanem tenyésztett állatokat vásárolni!

Sulawesi cardinal

Érdekesség, hogy pontos tudományos besorolásuk eddig még nem történt meg, és aki szeretné, hogy a neve megmaradjon az utókor számára és erre hajlandó is áldozni, annak van esélye, hogy róla nevezzenek el egy fajt. Erről bővebben a crusta10 oldalon lehet olvasni.

Hogy valóban mennyire sokféle sulawesi garnéla létezik, itt a bizonyíték:

sulawesi képek

sulawesi képek

sulawesi képek

Végül pedig egy kis film, hogy milyen az élőhelyük és hogy hogyan is gyűjtik be őket: http://www.aquanet-tv.de/Video/186

A későbbiekben majd írok bővebben 1-1 népszerűbb változatról is.

~ Szerző: szentgyo - július 5, 2009.

4 hozzászólás to “Sulawesi garnélák”

 1. szia pisti, jó kis post. én nagyon megszerettem a nálam lévő kis drágaszágokat 🙂

  találtam egy jó kis videót ami az eredeti élőhelyükön készült:
  http://www.aquanet-tv.de/Video/186

 2. Köszi Viktor! Még nem is láttam ezt a videót, (be is építettem gyorsan a postba 🙂 ), nem hiába na, ha valaki fejből tudja az internetet 🙂

 3. 😉 ha nem is az egeszet, de mar jo resze a fejemben van…
  Ma lattam hogy nalam az egyik kardinalis mar petes 🙂 Nalad hogy vannak?

 4. Király! Ami ezeknél külön érdekesség, hogy csak kb 2 hétig hordozzák a petéket, tehát lassan figyelheted a kis fehér lábakat az akváriumban 😉

  Nálam petés szerintem még nincs, de a napokban számoltam össze őket, és mind jelen volt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: