Caridina spinata, az új csapat

Nem olyan régen sikerült hozzájutnom egy csapat új garnélához, a régóta várt Caridina spinata hoz, essen most róluk pár szó ennek örömére.

Ők is a “hírhedt” sulawesi garnélák csoportjához tartoznak, mint ahogy a kardinális garnélák. A spinata faj a nemrég kiadott publikáció szerint egyedül a Towuti tó egyes részein fordul elő, nem túl mély részeken. A kardinális garnélákhoz hasonlóan ők is a sziklák apró repedései közt töltik a nap jelentős részét, nem jellemző rájuk, hogy szabadon úsznak.

Vacsora

Az élőhelyüknek megfelelően ők is a lágy, meleg és lúgos vizet kedvelik, tehát az akváriumot is ennek tudtában kell számukra előkészíteni.

Ami a garnéla küllemét illeti, rendkívül egyedinek mondható. Az alapszíne sötétpiros, bordó és ezt díszíti több-kevesebb erős sárga folt. Egyes változatoknak a testén nincs egyáltalán sárga szín, egyöntetű bordó, egyedül a farkán van egy-egy színes folt. Néhány egyednek a lábai is sárgák. Méretük megegyezik a legtöbb Caridina faj méretével, a sulawesi garnélák közt kifejezetten nagynak a számítanak, a 2.5-3 cm-s nagyságukkal.

A kereskedésekbe általában a színezetükhöz méltó fantázianeveken kerülnek ezek a garnélák is. Számos különféle megnevezéssel lehet találkozni. A goldflake, a yellow cheek bee, a yellow stripe red bee, gold spotted, red goldflake elnevezés mind a spinata garnélát takarják.

Sötét alapszín, sárga foltok

Nekem ez a faj tetszik a legjobban az összes sulawesi garnéla közül. Korábban már tartottam őket, de sajnos nem sok sikerrel, pár hét alatt szép lassan az összes elfogyott. Hogy miért? Igazából nem tudom. Lehet, hogy a nem megfelelő szállítás miatt, lehet hogy betegek voltak. Most adtam magamnak egy utolsó esélyt. Kaptam egy csapat vadon fogott példányt (egy későbbi post keretein belül fogok kitérni a vadon fogott garnélákra). Sajnos nagyon nehéz tenyésztett garnélákat találni ebből a fajból, így ezzel kell ismét próbálkoznom. A garnélák egy része az első pár nap elhullott, valószínűleg a nem megfelelő szállítás miatt, de úgy tűnik, hogy most van egy 8 darabból álló stabilnak mondható állomány, akik már rendesen esznek, vedlenek. Remélem előbb utóbb ezúttal jó hírekkel szolgálhatok velük kapcsolatban.

Vaku nélkül

Rajta alig van sárga szín

Hátra arc!

~ Szerző: szentgyo - december 28, 2009.

5 hozzászólás to “Caridina spinata, az új csapat”

 1. Nagyon szép kis garnik Pisti. Ezen a fehér aljzaton látszik igazán milyen szép.

  Az emlegetett posztot a vadon fogásról várjuk 🙂

 2. Hi Istvan,
  I cross my fingers that you are more successfull than me with the spinata shrimp. Mine died after 2 months. Can you share your water parameter, perhaps?
  Best, Imke

 3. Hello Imke,

  I got them only 3 weeks ago, some of them died, but there was no loss in the last 2 weeks.

  There is some crushed corals in the tank to raise the PH level, and I use RO water.

  These are the parameters:

  PH 7.5
  gh: 6 degrees
  kh 5 degrees
  temp: 27 C

 4. Szia, hol juthatnék ilyen garnélához és milyen áron?

 5. Ezek a garnélák nem tartoznak a könnyen beszerezhetők közé. Kétlem, hogy a következő pár hónapban bárhol is hozzáférhetők lesznek, talán áprilistól érdemes figyelned a nagyobb boltokat, akik maguk is foglalkoznak halak és egyebek importjával. Az árára megint nem tudok pontos információt mondani, mivel eléggé attól függ, hogy milyen állapotban érkeznek meg, de mondjuk az 1500-3000 huf a reális.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: