TiBee garnéla

Elég régóta készülök írni erről a különös garnéláról, azt hiszem most érkezett el ennek az ideje. Kezdjük az elején, hogy mi ez valójában, a mostanában egyre többet emlegetett TiBee garnéla.

Általában mikor arról kérdeznek, hogy melyik fajt melyik másikkal lehet egy akváriumban együtt tartani, azt szoktam javasolni, hogy igazából jobb minden fajnak/változatnak külön akváriumot áldozni, mivel nem túl szerencsések ezek a társítások, kivéve ha direkt ezzel kapcsolatos terveink vannak! Mint tudjuk az édesvízi garnélák döntő többsége nincs pontosan meghatározva, leírva, de az bizonyos, hogy a crystal red garnéla és a tigris garnéla is nagyon közel áll egymáshoz, valószínűleg egy fajhoz tartoznak, jelenleg őket a Caridina cf. cantonensis névvel illették.

F1, Fotó: Monika Pöhler

F1, Fotó: Monika Pöhler

F3

F3

A közeli rokonság következtében ez a két változat akár össze is ívhat egymással. A leírások alapján ha mindkét változatból van hím és nőstény is az akváriumban, akkor nagy valószínűséggel nem fog előfordulni ez az összeívás (persze van rá esély), azonban ha az egyik fajból csak nőstények vannak, míg a másikból hímek is, akkor szinte biztos, hogy be fog következni a kereszteződés, aminek az eredménye a TiBee garnéla. Röviden tehát azokat az állatok nevezik TiBee-nek, aminek az egyik szülője Tigris garnéla (vagy valamilyen változata), míg a másik szülője Crystal Red garnéla (vagy valamilyen változata). Ha egész pontos akarok lenni, akkor ezek a garnélák az úgynevezett F1-es TiBee garnélák és az ő utódaik az F2, F3… TiBee-k. Azonban meg kell jegyeznem, hogy egyes beszámolók szerint bizonyos esetekben ezek a keresztezett utódok terméketlenek lesznek, ennek a pontos oka még nem tisztázott.

F3

F3

Sajnos elég nehéz biztosra megmondani egy garnéláról, hogy az TiBee-e vagy sem, emiatt gyakran előfordul, hogy összekeverik őket a Super Tigris garnélákkal. Annyira változatos variánsról van szó, hogy szinte lehetetlen leírni, hogy milyen egy “igazi” TiBee, de gyakorlott szemmel azért elég nagy valószínűséggel megállapítható az adott egyedről, hogy az-e vagy sem. Általánosságban elmondható, hogy olyan jegyeket kell keresni, ami mindkét fajnál előfordul. Itt is ki kell hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megbízható beszerzési forrás, amelynek köszönhetően végig lehet követni a garnélák felmenőit. Az esetek döntő többségében az F1-es generációban még nincsenek nagyon különleges kinézetű garnélák, általában fenotípusra a tigris garnélákra emlékeztetnek, apróbb eltérésekkel. Azonban innentől kezdve az F2, de inkább az F3-F4-es generációkban rendkívül érdekes, izgalmas garnélák jöhetnek elő, amelyeknek gyakorlatilag lehetetlen leírni a változatosságát. Mint tudjuk a tigris garnélának rengeteg változata ismert (kék, fekete, piros…) és ugyanígy a crs-nek is (crs, cbs, gold bee…) és ezek kereszteződéséből tényleg határtalan lehetőségek nyílnak meg.

Fekete tigris, fekete csíkokkal, Fotó: Monika Pöhler

“Blue lagoon”, Fotó: Monika Pöhler

TiBee garnélákról korábban nem nagyon lehetett hallani, de az elmúlt egy évben egyre erősebben törnek elő. Nem meglepő módon ez a trend is Németországból indult, az ottani tenyésztők kezdtek el komolyabban foglalkozni velük, és ha a hírek igazak, akkor már sikerült stabil változatokat is létrehozniuk. Egyes feltételezések szerint a Taiwan bee garnélák megalkotásában is szerepük volt a tigriseknek (lehet, hogy nem tudatos módon), de ez biztosra soha nem fog kiderülni. Meg vagyok róla győződve, hogy az előttünk álló 2011-es év egyik fő irányvonlát a TiBee garnélák fogják meghatározni, rengeteg lehetőség van bennük, és a közeljövőben biztos, hogy nagyon sokat fogunk hallani ezekről a garnélákról, és rövidesen elkezdik bemutatni az eddig sikeresen létrehozott különféle változatokat, amelyek közül az egyik legígéretesebb szerintem az úgynevezett “snow tiger”, vagy “white tiger”.

Itt pedig a Logemann testvérek TiBee garnéláinak generációi kerültek bemutatásra, elképesztő garnélák: TiBee projekt

“Snow Tiger”, Fotó: Monika Pöhler

“Snow tiger”, Fotó: Monika Pöhler

~ Szerző: szentgyo - december 20, 2010.

12 hozzászólás to “TiBee garnéla”

 1. Az a fekete tigris fekete csíkokkal nagyon komolyan néz ki! 😉
  Szépek, hogy ilyen változatosak engem a vad változatokra emlékeztetnek a sokszínűségükkel. Egy darabka természetben pedig csodás látványt nyújthatnak…
  Saját TiBee állományról miért nincs kép?!

 2. Igen, gyönyörű állatok vannak köztük. Azok a képek sajátok, amik alatt az szerepel, hogy F3, de ezeket már így “készen” kaptam. Eddig még nem csináltam tigris és crs keresztezést, valószínűleg tavasszal fogok.

 3. Az F2 és további generációk egymással történõ párosodás alapján alakul ki? Vagy visszakeresztezik valamelyik “õssel”, mint a tigris, vagy a Crystal Red?
  Gondolom nem stabilak, generációnként változó színû és mintájú egyedek lesznek?

 4. Azt szokták F2-F3…-nak hívni, amikor egymással keresztezik őket, nem pedig az ősökkel vissza.

  Így igaz, ezek nem stabilak még, azonban ha a hírek igazak már 1-2 német tenyésztőnek sikerült stabil “snow tiger” szerű garnélákat létrehozni. Szerintem erről a következő 2-3 hónapban sokat fogunk hallani.

 5. Köszi, az utóbbi két poszt elég tetszetős volt, remélem, hogy a lendület megmarad.

  Norbi

 6. CBS-el nem ajánlott vagy csak a CRS kézenfekvőbb?
  Nem elég változatosak vagy a kihívás miatt szeretnél sajátot?

 7. A CRS-t csak azért írtam, mert ezt szoktam gyűjtő névként használni 🙂 Ez alatt értem a crs-t, a cbs-s és a gold bee-t is.

  Nekem az az elképzelésem, hogy egy nagyon mix csapatot szeretnék csinálni: crs, cbs, gold bee és ezek keresztezése sima, kék és fekete tigrisekkel, így létrejönne egy nagyon vegyes F1 es társaság, és F2-től kezdve szeretném elkezdeni szétválogatni a TiBee-ket. Ez a terv, hogy gyakorlatban mi lesz belőle, az majd kiderül…

 8. Nagyon jó kis cikk, nálam is vannak a Crystal Red garnélák mellett Tigrisek és van köztük 2 petés, meg fordítva is a CRS-ek közt is van. Kíváncsi leszek lesz e köztük TiBee.

 9. üdv.
  Van egy 60X20x10 (hossz X szélesség x magas) méretű házilag készített növényes (gömb moha) akváriumomba raknék garnélákat. Ez meg felelő hely lenne nekik???

 10. Szia,

  Nem igazán javasolnám ezt az akváriumot garnéla tartásra, egyrészt a kb 10 liter elég kevés víz, könnyen megborul az egyensúly, másrészt pedig eléggé problémás a szűrés megoldása egy ilyen alacsony és hosszú akváriumban. Ha teheted inkább csinálj ennél egy kicsit nagyobb akváriumot, ami legalább 20cm magas.

 11. Üdv.
  Köszönöm a gyors választ!
  Attól lehet benne gombmohákat növeszteni nem?
  Illetve a szűrést hogy tudom megoldani hogy ne kelljen vennem szűrőt. Rendelkezésemre áll egy külső levegőztető!

 12. Kicsit elkanyarodtunk már a post témájától… Persze, gömbmohákat lehet benne növeszteni, szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha valami kézileg készített szivacsszűrőt, vagy valamilyen mattenfilter-es megoldást próbálnál készíteni, ha google.n rákeresel, találsz ilyen leírásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: