Rili garnéla

A mostani postban szeretnék néhány sort írni az egyik új, és mostanában egyre inkább előtérbe kerülő Neocaridina változatról, a rili garnéláról. Az első képek és beszámolók erről a számomra rettentő érdekes változatról 2010-ben jelentek meg, bár természetesen akkor még rendkívüli kuriózumnak számított. Azonban az idő múlásával egyre-másra jelentek meg az újabb és újabb hírek ezekről a kis színes garnélákról. Amennyiben helyesek az információim, ez a változat is először taiwani tenyészetekben jelent meg.

A tenyészcsapat

Rili változat – kevés pirossal

Nagyon fontos, amit már most az elején leszögeznék, hogy ez is egy Neocaridina heteropoda színváltozat! Ha belegondolunk, akkor jó nagy utat járt be ez a faj a vad változattól kezdve, a red cherry-n, a sakurán, a painted fire reden és most a rili garnélán át, arról nem is beszélve, hogy csak a piros változatokat említettem.

Kicsit több piros

Első ránézésre a rili garnéla olyannak tűnhet, mintha egy „hibás” sakura garnélát látnánk, ugyanis a legfőbb jellemzője ennek a garnélának, hogy az egyöntetű piros szín nem a garnéla egész testén látható, hanem azt több-kevesebb átlátszó rész tör meg. A „hagyományos” rili garnélák a testük első egyharmadán és a hátsó testtájakon pirosak, a köztes rész átlátszó, azonban millió változata létezik, gyakorlatilag minden egyes garnéla más és más. Egységes osztályozási rendszer még nem alakult ki rájuk, felteszem előbb-utóbb lesz ilyen és akkor a tenyésztők arra fognak törekedni, hogy minél szabályosabb mintákat rögzítsenek. Jelenleg ilyen nem létezik, és számomra épp ez a legizgalmasabb ebben a garnélában, hogy mennyire változatos. Személy szerint nekem azok a példányok tetszenek a legjobban, amelyeknél minél kevesebb piros szín van jelen. Azt viszont kiemelném, hogy csak azok a szép rili garnélák, amelyeknél a piros szín erőteljes, egyöntetű!

A “klasszikus” változat

Apróság, viszonylag kevés piros színnel

A garnélák tartása és szaporodása nem okoz igazából semmi meglepetést, mivel Neocaridina heteropodáról van szó, megegyezik a red cherry garnélával, esetleg annyi különbséggel, hogy mivel egy továbbtenyésztett változatról van szó, érzékenyebb a vízminőségre, és kevesebbet szaporodik valamivel, mint a red cherry. Az igazi kérdés a rili mivoltának az öröklődése. Mivel a garnélának a genotípusába nem látunk be, csak a fenotípusát látjuk, így nem lehetünk benne biztosak, hogy amihez hozzájutunk garnélához mennyire fogja stabilan hozni a rili mintázatot, ez csak akkor fog kiderülni, mikor az első apróságok elkezdnek színesedni, tehát nagyjából 3-4 hetes korukban. Annyi viszont bizonyos, hogy a garnéla képes tisztán örökíteni a rili mintát, de ez nagyban a vonaltól függ. Amit én megfigyeltem, hogy a nagyjából, 70-80 kicsiből mindössze 1-2 volt, amin nem volt áttetsző rész.

Vacsora

Érdekes színkombináció

A rili garnéla karrierje még csak mostanában indult el igazából, és azt hiszem nagyon hosszú utat fog bejárni, mivel egy dekoratív és egyszerűen tartható garnéláról van szó, amit akár kezdő garnélatartók is bátran megpróbálhatnak. Az elmúlt hónapokban talán a blue rili garnéla jelenti a nagyobb újdonságot: ebben az esetben szintén piros a garnéla alapszíne, azonban az áttetsző rész nem igazán áttetsző, hanem kék színű, a képek alapján nagyon tetszetős változat lehet, sajnos még élőben nem láttam ilyet, de feltételezem rövidesen ez is egyre inkább terjedni fog, mint ahogy a különböző mintázatú red rili garnélák.

Kicsi-nagy

Kissé, mintha kékes árnyalatú lenne

~ Szerző: szentgyo - február 6, 2012.

3 hozzászólás to “Rili garnéla”

  1. Szia szentgyo! elképzelhető, hogy másnap reggelre, hogy meghoztam őket pár red rili megfakult kicsit? ez stressztől lehet? visszajön a színük? Köszönöm, Tibor

  2. Szia,

    Igen, ez elég gyakran elő szokott fordulni, hogy a szállítás, hercehurca, vízváltozás stb okozta stressz miatt kifakulnak a garnélák. Pár nap, egy hét alatt ha jól érzik magukat, akkor visszanyerik a színüket.

  3. Köszönöm! Akkor minden rendben lesz remélhetőleg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: