Lágy víz

Nagyon gyakran esik szó az akvarisztikában az úgynevezett lágy vízről, amelynek a garnélák világában még kiemelkedőbb szerepe van, de mitől is lesz a víz lágy?

Amikor a víz keménységéről beszélünk, alapvetően 2 fogalommal találkozunk:

 • összkeménység (GH), amelyet a vízben oldott különféle akálifém ionok mennyisége határozza meg, de jellemzően kálcium és magnézium ionra kell gondolnunk. Az összkeménységet általában német keménységi fokban(1°dH vagy nk) szokták meghatározni, vagy pedig ppm-ben (parts per million, mg/L). 1°dH = 17.9ppm.
 • karbonátkeménység (KH),  amelyet a vízben oldott karbonátok és hidrogénkarbonátok összege adja meg. Fontos megjegyezni, hogy a karbonátkeménység része az összkeménységnek. A mértékegysége szintén a német keménységi fok, illetve a ppm. A karbonátkeménység felel a víz PH értékének a puffereléséért, tehát azért, hogy ne ingadozzon nagyon hirtelen az akváriumunk PH értéke

Attól függően, hogy a különféle  ásványi sókból mennyi van a vízben beszélhetünk  kemény, közepesen kemény vagy lágy vízről. Ezekre nincs kőbe vésett szabály, de általában ha a víz összkeménysége 0-7 közé esik, akkor lágy vízről, ha 8-15 közé esik akkor közepesen kemény vízről, ha pedig e feletti az érték, akkor kemény vízként szoktuk emlegetni.

A vízkeménység mérésére elterjedt, egyszerű és olcsó módszer, amely ráadásul pontosnak is tekinthető, a csepegtetős tesztek használata. Ezek a tesztek minden akvarista kelléktárának a részét kell, hogy képezzék. A különféle tesztcsíkokat nem szívesen ajánlanám, azok nagyon megbízhatatlanok.

Néhány módszer, aminek a segítségével lágyítani tudjuk a vizünket:

 • Forralás: A változó keménységet tudjuk ezzel a módszerrel csökkenteni: kálcium és magnézium hidrokarbonátok válnak ki a forralás hatására az edény szélén. Természetesen ezzel a módszerrel nem lehet tökéletesen lágy vizet csinálni.
 • Esővíz használata: Az esővíz általában 2-3nk keménységű, így a csapvízhez keverve, vagy pedig tisztán esővizet használva egyszerűen nyerhetünk lágy vizet. Anno én is nagyon sokat használtam az esővizet erre a célra, de fontos megemlíteni, hogy lehetőleg minél kevésbe szennyezett területről gyűjtsük, ülepítsük le, szűrjük át és a gyűjtőedényt is tartsuk tisztán. Itt szeretném megemlíteni a téli időszakban használatos hóolvasztást. Ezzel azért óvatosan bánjunk, mert a hó általában szennyezettebb, mint az eső, ha lehet ezt inkább kerüljük.

Esővíz

 • Ioncserélő műgyanta: Amennyiben nincs szükségünk nagy mennyiségű lágy vízre, abban az esetben talán a legjobb megoldás a műgyanta használata. Olcsó, teljesen lágy víz állítható elő, azonban kicsit “dolgozni” kell vele.

Műgyanta

 • RO víz: Ha az élőlényeink igénylik a folyamatos, nagyobb mennyiségű lágy vizet, akkor egy RO készülék beszerzése mindenképp ajánlatos. A készülék segítségével gyakorlatilag viszonylag rövid idő alatt a csapvízből nagy mennyiségű tiszta, teljesen lágy (0-1nk) vizet elő tudunk állítani. Hátránya, hogy a készülék néhány tízezer forintba kerül, de ezután már 1 liter lágy víz készítése rendkívül olcsó.

RO készülék

 

Reklámok

~ Szerző: szentgyo - április 13, 2012.

5 hozzászólás to “Lágy víz”

 1. Örülök, hogy rátaláltam oldaladra, már most sok hasznos információt gyűjtöttem. Szeretnék segítséget kérni. Van egy 160l-es akváriumom, melyben lazacfélék vannak (neon, rózsa, stb) a legnagyobb hal olyan 3-4cm-es. Szeretnék rákokat telepíteni bele, de nem szeretném, ha eledelek lennének. Nagyon tetszene a red cherry természetesen a színe miatt főleg, de szeretném kikérni véleményed, hogy mely rák lenne a legjobb. A kő színe fekete, bár nem tudom rákéknál fontos-e, de sok harcsánál igen. Köszönöm és további sikereket: Dóra

 2. Szia Dóra,

  Valószínűleg a red cherry-k eleségként végeznék, inkább az Amano vagy a legyező vagy a sepregető garnélákat ajánlanám, persze sajnos ezek nem annyira színesek, mint a red cherry-k.

 3. Szerintem az esővízzel csak nagyon óvatosan. A garnélák elég érzékeny jószágok, drágább garnik esetében én nem mernék kockáztatni maximum “előtesztelés” után.

 4. Találtam egy víztisztító oldalt.
  Honnan tudhatom meg, hogy melyik víztisztító elég az akváriumi lágyvízkészítéshez.

 5. Az esetek 90%-ában az adott tipusnál feltüntetik a nap/liter értéket. Ez alapján el tudod dönteni hogy elég-e a teljesítménye. Hacsak nem nagyüzemben köll a lágyvíz általában elég…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: