Taiwan bee apróságok

Az eddigi garnélás tapasztalataim alapján az egyik legnagyobb kihívást, nehézséget a taiwan bee garnélák okozták (illetve a sulawesi garnélák, de az más okok miatt) . Már elég rég sikerült hozzájutnom az első példányokhoz, de valami miatt az igazi nagy szaporulat csak nem akart beindulni.

Red wine

Red ruby

A nőstények petésedtek szépen, azzal gyakorlatilag soha nem volt probléma, a kicsik meg is születtek, de sajnos az első 2 hét során az apróságok nagy része elpusztult. Sajnos ennek az okát nem sikerült kideríteni, valószínűleg az lehetett, hogy a legapróbb változásra is nagyon érzékenyek… Néhány apróság szerencsére így is felnőtt, azonban a megszületett kicsik számához képest nagyon kevés, 90% körüli volt a kicsik elhalálozási rátája.

King kong

King kong

A nyár elején azonban ismét lett néhány petés taiwan bee garnéla. Ezúttal néhány egyedet teljesen külön akváriumba tettem, tehát csak panda, king kong, blue bolt, red ruby és wine red volt az akváriumban. Elméletileg így a megszületendő apróságok is mind taiwan bee garnélák lesznek, nem úgy mint a “mischlingek” esetben, amikor kb 10-20%-ra lehet számítani.

Red ruby

Csoportkép

A petés nőstények nagyon szépen alakultak, a petéket nem szórták el, minden rendben volt, az egyetlen dolog, ami meglepő volt, hogy több, mint 5 hétig hordták a petéket, azonban július elején végre megszülettek az apróságok. Ezúttal minden rendben ment, a kicsik szépen fejlődtek. A júliusi nyaralás után természetesen nagy izgalommal néztem bele az akváriumba és nagy örömmel láttam, hogy milyen sokat nőttek a kicsik.

Mintás king kong

Minta nélküli king kong

Jelenleg a legnagyobbak már több, mint 1 centi méretűek, de vannak fél centisek is köztük – mivel 3 nőstény engedte el a kicsiket, valószínűleg volt 2-3 hét különbség az első és az utolsó közt. Most ahogy nézegetem őket, 40-50 kicsi lehet összesen, minden színből, illetve ismét van 2 nagy petés nőstény, akik már 3-4 hete forgatják a petéket, 2-3 héten belül remélem ismét megjelenik egy csapat apróság az akváriumban.

Blue bolt

King kong, blue bolt, red ruby

Egyszínű red ruby, king kong

Piros-fekete

Panda hinomaru

Vacsora

Reklámok

~ Szerző: szentgyo - augusztus 21, 2012.

4 hozzászólás to “Taiwan bee apróságok”

 1. Szépek!
  Rájöttél, hogy miért volt a nagy elhullás régebben?
  A nyári melegben a szabadság alatt hogy oldottad meg, hogy ne melegedjen túl a víz? Ment a klíma végig?

 2. Szia,

  Köszi.

  Sajnos nem tudom a pontos okát, hogy miért ment le a kicsik nagy százaléka. Arra tudok gondolni, hogy ők mindenféle vízparaméter változásra nagyon érzékenyek – erre figyelek most nagyon, hogy ne legyen változás.

  Szerencsére a lakásunk nem melegszik fel nagyon – persze cserébe télen nagyon lehűl, de ez más kérdés. Úgyhogy a legmelegebb napokon is 26 fokon maradtak az akváriumok.

  Közben míg mi nem voltunk otthon, voltak fent szüleim, apu elintézte a vízcserét is, úgyhogy szerencsére nem volt semmi probléma.

 3. Akkor szerencsés vagy, fűteni könnyebb, mint hűteni. Nálunk 30C-ra is felment a garnélások hőmérséklete, akkor lett bekapcsolva a klíma (csak az meg rengeteget fogyaszt, még 27C-ra állítva is). A halaké 32C is volt, volt amelyik nem is bírta, sajnos.

  Vízcserénél épp csak csorgatom vissza a friss vizet az akváriumba (4-5l-t 20-30perc alatt), így próbálom elejét venni a hirtelen változásnak, mondjuk ez két akváriummal megoldható, ilyen sokkal nem nagyon.

  De az a lényeg, hogy most megvannak és jól vannak a picik! 🙂

 4. szentgyo: ne is tagadd, hogy a legfontosabb szempont az volt lakásválasztáskor, hogy ne legyen nyáron 26 foknál több… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: