Egy akvárium indítása

Ezzel a bejegyzésemmel elsősorban azok felé szeretnék szólni, akik még csak most gondolkodnak egy garnélás akvárium összeállításán. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan/milyen metodológia szerint lenne érdemes összeállítani és elindítani az akváriumot, erre szeretnék egy lehetséges választ adni. Sajnos a nyár véget ért, vége a nyaralásoknak, a nagy melegnek, egyre többet vagyunk itthon, nincs is alkalmasabb időpont arra, hogy nekikezdjünk egy akváriumnak. Ebben a bejegyzésben igyekszek leírni, hogy én hogyan szoktam elindítani az új akváriumot, illetve most hogyan tettem.

Üres akvárium, berendezésre várva

Amint kiválasztattuk a megfelelő helyet és bútordarabot, ami biztonságosan elbírja a vízzel és dekorációval teli akváriumot, nincs is más hátra, mint a berendezés!

Most az elején szeretném leszögezni, hogy hagyjunk kellő időt arra, hogy az új akváriumunk kellően “beérjen” mielőtt beletesszük a garnélákat, amire én általában 4-5 hetet szoktam szánni. Természetesen vannak módszerek, amelyekkel ezt fel lehet gyorsítani, és biztonságosan be lehet telepíteni a garnéláinkat jóval hamarabb, de mivel a garnélatartáshoz nagy türelem kell, nem árt, ha az elején elkezdjük ezt gyakorolni 🙂

Előkészületek

Az első dolog, ami az üres üvegbe kerül az a talaj – érdemes megfontolni alaposan, hogy milyen talajt választunk, mivel rengeteg lehetőség áll előttünk, arra mindenképp ügyeljünk, hogy természetes talajt válasszunk, ne pedig valamilyen színezett műanyag csoda… Korábban írtam egy kis összefoglalót a talajokról, amit érdemes elolvasni.

Talaj betöltve

Számomra a következő lépés a szűrés kérdése – én a legegyszerűbb megoldás mellett maradtam, minden akváriumot szivacsszűrővel láttam el, így a szivacsszűrő behelyezése és a levegőkábel méretre vágása, összeillesztése és a kis szabályozó csap felszerelése volt az egyedüli feladat. Természetesen szűrés tekintetében is a bőség tárháza áll előttünk, minden egyes megoldásnak megvan a maga előnye és hátránya is. Kétségtelen, hogy a legtökéletesebb szűrést egy megfelelően megválasztott és felszerelt külső szűrővel lehet elérni! Az én választásom azért esett a szivacsszűrőre, mivel a korábban kipróbált mattenfilter nem vált be, míg ez a megoldás évek óta remekül működik nálam, minden garnélánál.

Szivacsszűrő

Amint végeztem a szűrő körüli teendőkkel, elkezdem feltölteni az akváriumot vízzel, nagyjából  feléig. Mivel az első pár hét alatt nagyon sok lesz a vízcsere, így sima csapvízzel töltöttem fel minden akváriumot.

Amint ez megvan, elhelyezem a dekorációkat – itt ismét csak a képzeletünk szab határt, hogy milyen fákat, köveket teszünk bele az akváriumba, illetve milyen növényeket ültetünk, kötözünk, úsztatunk stb… Én bazalt darabokat szoktam beletenni az akváriumokba, ebből biztosan nem oldódik ki semmi. Fából szintén rengeteg választék van, nyugodtan szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat.

Közvetlenül feltöltés után

Másnap reggel

Mivel nálam a világítás elég szegényes, így nagyon különleges növények nem jöhetnek szóba. Anubiast nem szeretek akváriumba tenni az esetegesen kioldódó mérgező anyagok miatt, illetve ezúttal úgy döntöttem, hogy semmilyen növényt nem fogok ültetni, csak olyanok lesznek, amik kőre/fára kötözhetők, tehát különböző Microsorium változatok, Bolbitis, Monosolenium, Riccia, Fissidens, és más mohák, illetve kagylótutaj alkotja a flórát az új akváriumokban.

E pár hete indított akvárium

Amint végeztem a dekorációval, feltöltöm teljesen vízzel az akváriumot, beállítom a levegőpumpa erősségét és a nagy részével készen is vagyunk. Ilyenkor szoktam hozzáadni indító baktériumkultúrát, amely természetesen nem létszükséglet, de a használatának számos pozitív hatása van. Esetleg amennyiben rendelkezésünkre áll, érdemes működő akváriumból (kellő elővigyázatossággal!!!) hozzáadni vizet, szűrőanyagot az új akváriumhoz.

Indító baktériumkultúra

Az akvárium berendezésén túl is vagyunk! Ezután a gyakran jelentkező “nitrát tüske” eltüntetésére én az első héten 3×30% vizet szoktam cserélni, majd a 2-4. héten 2×30%-ot, úgy hogy folyamatosan alakítom ki a végső keménységet és PH értéket a cserevízzel. A harmadik héttől kezdve rendszeresen mérem a keménységet, a PH értéket és a nitrát szintet, és a mért értékek tükrében végzem a további vízcseréket.

Kvarchomok és bazalt sulawesi garnéláknak

A 4. héten, ha elégedett vagyok a vízértékekkel, akkor beleteszek 1-2 “próba garnélát” az akváriumba. Amennyiben látom, hogy ők pár nap elteltével sem válnak apatikussá és nincs semmi gond, akkor indítom el a kezdő garnéla csapat betelepítését.

Microsorium és Bolbitis

Remélem ezzel a kis összefoglalóval sikerült pár kérdést megválaszolni, és láthatjátok, hogy nem olyan nagyon ördögős dolog ez a garnélás akvárium 😉

Minimalista elrendezés

~ Szerző: szentgyo - szeptember 13, 2012.

5 hozzászólás to “Egy akvárium indítása”

 1. Szia!
  Bár tudom hogy erre lehet találni választ, de ha van időd kérlek válaszolj:
  Egy kb 32 Literes akvárium mellé van egy 24wattos Solar duo Boy nevezetű világításom..hát elég erősnek bizonyul a fény: Egy garnélás “minimalista”(kevés növény-azok is fákra kötve) akváriumnak az algamentességet figyelembe véve elég a napi 5-6 óra világítás.(Tegyük fel hogy lesz benne 3-6 garnéla)?
  Köszönöm a választ amennyiben kapok.

 2. Én évek óta tartok garnélák mellett anubias-t, és semilyen negatívumot sem tapasztaltam.

 3. Szia Petya,

  Nem teljesen világos a kérdésed számomra. Feltételezem, hogy a 32l es akvárium nem extrém magas, tehát kb 30cm körül. Ez a 24W világítás nem feltétlenül rengeteg egy ekkora akvárium felé, de ha nem nagyon akarsz bele növényeket tenni, akkor valóban felesleges ekkora világítással működtetni az akváriumot.

  Ami pedig a 3-6 garnélát illeti, nem tudom milyen garnélákat tervezel bele, de ha maradunk a “szokásos” Neocaridina, Caridina, Paracaridna stb fajoknál, jobban jársz egy 10es induló csapattal.

 4. A mattennel mi volt a baj?

 5. Szia Roy,

  Baj nem volt vele, nekem egyszerűen nem volt szimpatikus, sokkal hatékonyabbnak és jobban kezelhetőnek tartom a sima szivacsszűrőt. Ha talajszűrővel lenne kombinálva a matten, akkor gondolom tejesen más lenne, de így egyszerűen nem voltam megelégedve a teljesítményével.

  Természetesen simán lehet, hogy csak az én beállításaim nem voltak jók.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: