Napi, heti teendők

Jelenleg a meglévő 2 állványon 31 akvárium van és az akváriumokban összesen több, mint 1000 liter víz van. A következő bejegyzésben szeretném egy kicsit összefoglalni, hogy ez milyen teendőkkel is jár általában.

Az egyik alapvető tevékenység a lágyvíz elkészítése. Mivel a legtöbb akváriumban lágy vizet használok, így elengedhetetlen az RO készülék használata. Én ezt úgy oldom meg, hogy van otthon egy 100 liter körüli hordó, amiben gyűjtöm, előkészítem a lágy vizet. Sajnos ezt a hordót nem tudtam elhelyezni úgy, hogy közvetlenül az RO készülék mellett legyen, így a készülékből a tiszta RO vizet egy 20 literes kannába vezetem, ami ha megtelik, akkor átviszem a hordóba. Kb 2-3 naponta szoktam működtetni a RO készüléket, ami esti elfoglaltságaim közben a háttérben vígan elcsordogál. Sajnos nem túl nagy teljesítményű, óránként kb 12-14 liter vizet tud készíteni, azt hiszem a közeljövőben be fogok szerezni egy nagyobb teljesítményű szerkezetet.

RO készülék

Ahhoz, hogy a víz megfelelő minőségű legyen én úgy gondolom, hogy elengedhetetlen a vízcsere. Ezzel egyrészt csökkenteni lehet vele az akváriumban felgyülemlett nem kívánatos elemeket, másrészt lehet szabályozni az egyes medencékben a víz paramétereit (pl kémhatás, keménység, stb). Jelenleg minden akváriumban 2 hetente cserélek kb 30% vizet, gyakorlatilag ezt úgy oldom meg, hogy egyik héten az egyik állvány van soron, a másik héten a másik. Egy alkalommal az állvány felén tudok vizet cserélni, mivel ennyi lágy vizet tudok összegyűjteni egyszerre, tehát ez heti 2 alkalmat jelent, alkalmanként kb 1 óra. Jó öreg hagyományos vödör-kanna megoldás, semmi cicoma 🙂 A vízcserék alkalmával szoktam a szűrőket kitisztítani, a pumpákat beállítani, az akváriumban rendet tenni.

Lágy vizes hordó

Etetni nem minden nap etetek, csak általában 2 naponta, azokon a napokon, amikor nem etetek, akkor ásványi anyagokat, “bébitápot” ilyesmit szoktam adagolni, tehát ez gyakorlatilag mindennapos teendőnek tekinthető.

Azt hiszem ezek jelentik a rendszeresen, gyakorlatilag rutinszerűen végrehajtott dolgokat. Ezen túl természetesen rengeteg egyéb teendő is van, mint például a vízparaméterek mérése, amit nem teszek meg túl gyakran, de időnként erre is kell idő szakítani, vagy például a garnélák kiválogatása, vagy nagyobb akvárium tisztítás, talajcsere, növények rendbetétele, amelyeket mind-mind el kell időnként végezni.

Vízcsere közben

Mindezek mellett a legtöbb idő mégis arra megy el, hogy leülök, leülünk az akváriumok elé, és nézegetjük a garnélákat, hogyan esznek, mit csinálnak, vizsgálgatjuk hogy hol van kicsi, mekkorák, mennyit nőttek, mennyien vannak, stb. Tagadhatatlan, hogy minden teendő közül ez a legidőigényesebb 🙂 Az utóbbi időben egyre több időt töltök azzal, hogy lefényképezzem a garnélákat, hogy sikerüljön olyan képeket készíteni, amelyek vissza tudják adni a garnélák szépségét.

Etetés után

Összességében elmondható, hogy nem kevés idő töltök a garnélákkal (és nem is említettem, a blog frissítését, a fórum karbantartását, a garnélás ismerősökkel történő levelezés, kapcsolattartás, a hírek követése, a különböző kérdések, üzenetek megválaszolása, stb amelyek mindennapos időtöltésemhez tartoznak…), de nyugodtan ki merem jelenteni, hogy minden egyes velük töltött perc egy élmény számomra. és szerintem mindenki számára ugyanezt a kikapcsolódást tudja nyújtani.

~ Szerző: szentgyo - december 9, 2012.

12 hozzászólás to “Napi, heti teendők”

 1. Szia

  Nekem kevés helyem van víztárolásra én egymásra pakolható boros kannákkal oldottam meg 2×2 24 literes kannán van egy 60 literes hordó stabilan .Szóval felfelé terjeszkedtem.Mert azt még tudom mozgatni .Ha a meglévő hordó fölé beraknál még egy hordót megdupláznád a tároló kapacitásodat .Egy kisebb állványon vagy pl 2 vastagabb fa lécet raknál közéjük hogy az alsóba még beleférjen a kezed tudjál vele dolgozni. Egy hosszú ro-s vezetéket ideiglenesen este kihúznád a hordókig reggel meg megszüntetnéd. Vagy a fenti hordót töltenéd és ha az megtelik a víz át tudna folyni az alatta lévőbe. Hordóktól meg egy szivattyúval ideiglenes vezetéken töltenéd fel az akváriumokat.

  Ha túlzót okoskodásnak tűnt bocsi.

 2. Az ilyen bonyolultabb rendszereknél mindig meg van a lehetőség, hogy valami gebasz becsúszik. Pl tegnap vízcserénél csak egy kicsit akartam spórolni magamnak és a vége az lett, hogy kb 2 liter víz landolt a szőnyegen 10cm-re egy hosszabbítótól, ami szintén akkor esett le mikor a cső kicsúszott. A jól bevált dolgokon csak nagyon megfontolta szabad változtatni, így én is maradok a kannák cipelésénél. Bár meg kell, hogy jegyezzem ez nálam hamarosan feledésbe merül, mert mikor felújítottam a pecót (teljes vizes blokk is új lett) kitaláltam hova fogom rakni az új aksit és oda raktam vizet is, meg lefolyót is. Így nem kell vinnem majd sehova se, persze ez még várat magára, míg meg nem csinálom a háló szobát, de utána már ez a projekt jön! 😀 Pápá kanna! 😀

 3. Köszi a tippet, de a dzsega által említett szempontok miatt nem nagyon hiszem, hogy ezen változtatni fogok.

  Ez jelenleg elég jól működik, ha spórolnék vele 10-20 percet hetente, nem lennék sokkal beljebb, ellenben sokkal több lenne a bizonytalanság (illetve felfelé nem tudom terjeszkedni…)

  Előbb utóbb el fogunk innen költözni, majd akkor már más szempontok szerint lesz az egész megtervezve, de az még 3-4 év biztosan lesz.

 4. Igen, ennyi akváriumnál ez szerintem teljesen jó ráfordítás. Mármint a kötelező dolgokra gondolok, nem a nézegetésre.
  Valóban nehéz változtatni a bevált dolgokon, és csak alapos átgondolás után érdemes, ezt én is tapasztaltam már. De talán tényleg lehet optimalizálni egyes lépéseket.
  Nekem az a fura, hogy egész gyorsan visszatöltöd (visszatöltitek) a friss vizet az akváriumba. Én egész lassan szoktam csorgatni, ezért az 5+4l (két akvárium) víz cseréje eltart 1 órát is. Leszívni, szűrőt megigazítani (ha kell) 3 perc, majd 20-30 perc alatt töltöm vissza az 5l-t, majd következik a másik akvárium, annál is 3 perc a víz leszívása, és utána 20-30 perc a visszatöltés.
  Még sosem volt gondod a gyors vissztöltés miatt? Én is 20-30%-ot cserélek (én hetente, mert 2 akváriumnál ez nem jelent túl sok időt, és csak csapvizet kell pihentetnem), de 1-2* mintha megsínylették volna, ha túl gyorsan engedtem be a vizet, azóta meg inkább nem próbálkozom, lassan csorgatom.

 5. Friss vizet nem szoktam soha visszatölteni, mindig olyan vízzel cserélek, ami elő lett készítve, és közel ugyanolyan, mint, ami az akváriumban van (a méregetést már abbahagytam, de az arányok alapján elég pontosan be tudom lőni). Természetesen mind PH, mind keménység tekintetében van különbség, ami olyan akváriumban okozhat gondot, ahol nagyon érzékeny újszülött garnik vannak, pl taiwan, black tiger, smile head, stb. Náluk “szakaszosan” töltöm vissza a vizet, egyszerre kb 20%-ot.

  A legnagyobb különbség talán a kardinálisok esetében van a hőmérsékletben, mivel nem fűtöm fel a vizet, amit visszatöltök az akváriumba, de náluk sincs semmi gond a vízcsere alatt.

 6. A friss víz alatt én is pihentetett, vagy előkészített vizet értek.
  Nálam 24-28 órát áll abban a szobában a víz, ahol azakvárium is van, így még a hőmérséklet is 1C-on belüli.
  Bár, lehet hogy a csapvíz minősége is változik annyit időnként, hogy az magában problémát okozhat (csapvizesek mind).

 7. Sok garnéla tartott foglalkoztat a víz csere ez mindig aktuális .Ez igaz bonyolultabb kényelmesebb rendszer mindig sebezhetőbb sajnos .De valamiért én mindig arrafelé hajlok .

  Sok sikert a költözéshez majd .

 8. Szia!
  Hamár felbüffent itt megkérdezem: szűrőtakarítás. szivacsszűrő esetén tudjuk a metódusát. De milyen intervallumban szoktad hetente-havonta-évente?

 9. Szia,

  Nagyjából 3-4 havonta szoktam a szivacsokat átmosni.

 10. köszi. én is kábé ilyesmi intervallumra gondoltam, nem túl sűrűn de azért csak ki köll mosni 🙂

 11. Szerbusztok,
  A teendőkkel kapcsolatban kérdezném: vízcserén kívüli takarítás, milyen sűrűn szükséges. Vízminőség romlásából vettem észre, hogy sajnos a kövek és a növények alatt iszaposodás jelent meg, ezért elég komoly takarításra volt szükség. Ennyi akvárium esetén hogy oldod meg a “nagytakarítást”? Nálam egyszerűbb volt a rákokat bennhagyni, csak a díszítést kivenni és úgy takarítani. Rutin szerűen milyen sűrűn takarítod a garnis akikat, milyen sűrű takarítást javasolsz??
  Köszönöm Zoltán

 12. A mulmot minden vízcsere alkalmával igyekszek amennyire csak tudom kiszívni, külön takarítani nem szoktam. Kb 2 évente a talaj miatt gyakorlatilag minden akváriumot újraindítok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: