Neocaridina változatok – rilik

Korábban bemutattam, hogy jelenleg milyen egyszínű Neocaridina változatok vannak “forgalomban”, most pedig egy kis áttekintést szeretnék adni a rili változatokról. Az első rili garnélák kb 3-4 éve jelentek meg. A tartásuk, szaporodásuk semmiben nem különbözik a többi davidi garnélától, esetleg annyi, hogy náluk jobban kell figyelni a szelektálásra. A rili garnélák nem teljesen egyszínűek, a testüket átlátszó részek tarkítják. Mintájuk nagyon változatos, bár a legnépszerűbb, amikor a garnéla középső része az áttetsző csak. Az első rili garnélák pirosak voltak, ők a red rilik.

Red rili

A következő változat, ami megjelent az a blue rili: ők is piros színűek, azonban az átlátszó rész nem átlátszó, hanem kissé kékes, bár az esetek többségében viszonylag halvány ez a kék szín.

blue_rili

Blue rili, fotó: Michal Nadal

Természetesen a későbbiekben egyéb színváltozatok is megjelentek, ami számomra a legérdekesebb az a carbon rili garnéla. Náluk a garnéla alapszíne fekete amit értelemszerűen átlátszó részek szakítják meg. Náluk is létezik olyan változat, akinél az átlátszó rész szintén kékes, ők a blue carbon rili garnélák. Hogy őszinte legyek, nekem a blue carbon rilik a kedvenceim.

carbon_rili

Carbon rili, fotó: Chris Lukhaup

blue_carbonBlue carbon rili, fotó: ???

A rili garnéláknál is léteznek a fentieken kívüli színváltozatok, bár a fent leírtak népszerűbbek, ismertebbek. Rajtuk kívül még az Orange rili garnéla szokott néha feltűnni, akik értelemszerűen narancssárga színűek, továbbá a yellow rili garnélák, akiknek pedig citromsárga az alapszínük.

orange_rili

Orange rili, fotó: Chris Lukhaup

yellow_riliYellow rili, fotó: ???

Az utóbbi két bejegyzésből világosan látható, hogy miért is ilyen népszerűek a Neocaridina davidi garnélák. Amiatt, hogy könnyen tarthatók, kiváló garnéla azoknak, akik még nem tartanak garnélákat, de szeretnének megismerkedni ezzel a kis világgal. A Neocaridina davidi faj rendkívül színes és változatos, biztos vagyok benne, hogy mindenki talál magának olyan változatot, ami elnyeri a tetszését.

A felsorolt számos változaton túl is van azért 1-2 egyéb változat is, ám azok jelenleg tényleg nagyon ritkák, de bizton állíthatom, hogy 1-2 év múlva számos új változattal, színnel ki fogom tudni bővíteni ezt a kis gyűjteményt 🙂

Reklámok

~ Szerző: szentgyo - március 5, 2014.

Egy hozzászólás to “Neocaridina változatok – rilik”

  1. Szentgyo, neked mekkora a legnagyobb akvárium amiben csak szivacsszűrő van? Ha egy Dual T5 van meg sok növény, és halak meg ügye garnélák akkor is elég a szivacs? Külsőt nem szeretnék, drága kicsit.

    Melyik fajtát ajánlanád a belső szűrők közül mondanál légyszi párat? Hogy tehető garnélabiztossá?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: