Garnélák VS halak

Nagyon sokan kérdezik tőlem, hogy lehet-e a halakkal együtt tartani a garnélákat. A kérdés teljesen természetesen adódik, mert azért valljuk be elég kevés olyan elvetemült van, aki néhány 2 cm méretű apróságnak rendez be akváriumot. Természetesen aki azért keres garnélát, hogy a szép növényes akváriumát feldobja valami érdekességgel, az más dolog, de hát a legtöbb akvárium elsősorban a halak miatt készült.

A Coryk-ra nem jellemző a garnéla vadászat

Sajnos (vagy nem sajnos) nem lehet egy szóval válaszolni, arra a kérdésre, hogy tehetek-e halak mellé garnélákat… Ez nagyban függ attól, hogy milyen garnélát és milyen halat akarunk “közös fedél” alá költöztetni.

Az valószínűsíthető, hogy afrikai sügér (persze most ne a csigasügérre gondoljunk), nagy testű dél-amerikai sügér vagy egyéb nagyobb, ragadozó természetű (polypterus 🙂 ) hal mellé nem tanácsos semmilyen garnélát tenni, mert gyakorlatilag még csak jól sem fognak lakni a halak velük…

Ancikkal is békében élhetnek

Az “átlagosabb” méretű és nem kifejezetten agresszív halak mellé Amano és legyező garnélákat nyugodtan lehet tenni, nem lesz semmi különösebb probléma ebből fakadóan.

Viszont, ami a kisebb Caridina és Neocaridina fajokat illeti, velük azért óvatosabban kell bánni, mivel tényleg nem egy óriási méretű szerzetek. Ha ilyen garnélákat akarunk tartani, akkor gondoskodjunk arról, hogy legyen sok növény az akváriumban. Nem csak azért, mert rendkívül szépek tudnak lenni a növények, de bennük menedéket is találhatnak a garnélák, ha éppen üldözőbe veszi őket egy-egy hal.

Lefényképezhetetlen szépségek, “galaxy”

Általánosságban elmondható, hogy kisebb méretű, békésebb halakkal nincs probléma: különféle lazacokkal (neonhal, amanda lazac), razbórákkal, kisebb méretű elevenszülőkkel, corykkal, otocinclussal, ancival nyugodtan összerakhatjuk a garnéláinkat, békességben el fognak egymás mellett éldegélni.

Szép és kicsi elevenszülő: endler

Itt jegyezném meg, hogy az üveggarnélával (Macrobrachium, hosszúkarú garnélák) óvatosan bánjuk, mert hajlamos éjszaka megtámadni és megenni(!)  a kisebb méretű halakat. Ne nagyon lepődjön meg senki, ha egyszer csak azt veszi észre, hogy egyre csökken a neoncsapat mérete!

A kedvenc elevenszülőm: Neoheterandria elegans

Fotó: Horváth Balázs Gergő alias Ugrósáska

~ Szerző: szentgyo - április 28, 2009.

37 hozzászólás to “Garnélák VS halak”

  1. Ha valakinek tapasztalata a garnélák és halak együtt tartásáról és megosztaná, akkor ne habozzon 😉

  2. A 20 literes akváriumomban békésen éldegél az amano garnélám 4 üveglazac, 1 hím guppy, 1 anci és 1 hím betta társaságában. Az elején pedig tartottam attól, hogy a betta piszkálni fogja, de lassan egy éve, hogy osztoznak a helyen és nincs semmi kakaskodás közöttük.

  3. Nekem Red Cherry-VS-hal viszonyt illetően Betták valamint fonalalgázók kapcsán vannak negatív tapasztalataim.
    A Betta ivadékok békében együtt éltek a RC-kel kb 2cm-es méretükig. Utána kezdtek elfogyni a RC-ek.
    Egy Crossochelius párocska pedig átmeneti lakhelyként egy 45 l-es RC-s akiban apasztotta meg a redek állományát. A dús Cabomba ligetekből és májmoha foltokból is kivadászták a piciket.

  4. Sziasztok!
    Sügérek mellé be tudok tenni valamilyen garnélát?

  5. Attól függ milyen sügér. Egy csapat Frontosa mellett nem sok esélye van semminek, míg mondjuk csigasügerekkel elképzelhető lehet mondjuk amano vagy valami legyező, de ez csak tipp, soha nem volt még sügérem, csak apistogrammám, azt tudom, hogy ők szeretik a red cherryt 😉

  6. Jelenleg 2 rot-rot 7cm ami veszélyt jelenthet számukra mert a többi sügim csak 3-4cm körül van: Msuli,zebra, delfin, frontosa 🙂 Az utolsó 3 csak ideiglenesen van nálam… Jah és van egy rasborám aki lassan sügérnek képzeli magát mert mindig velük úszik 🙂

  7. Hát azt hiszem oda nem érdemes semmilyen garnélát tenni.

  8. Bocs, hogy beleszólok, de nekem voltak csigasügéreim. Ugyan kicsik, de mindent felfalnak. Amikor meg gyerekek is vannak, nálam a 8-10 cm-es sügéreket is a hátsó 10 cm-s falhoz szorították. Tehát én nem javaslok semmilyen méretű garnit összerakni sügérekkel.

  9. Melyik hal nem eszi meg a kis(petéből nemrég kikelő) red cherryket? Ha anicval lennének együtt, megmaradnának a kicsik?

  10. Nem hiszem, hogy az anci, vagy mondjuk az Otocinclus megenné a frissen kikelt kis garnélákat.

  11. Helló,

    a közeljövőben tervezek telepíteni egy garnélapárt az akváriumomba, amelyben már van egy sziámi harcoshal (betta) és egy gurámi. Mindketten hímek. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan jönnének ki a kis garnélákkal. Remélem nem eszik meg őket.

  12. Ne garnélapárt tervezz, hanem egy csapat garnélát! Ezek csapatos állatok, csapatban érzik jól magukat!

  13. Szia,
    nekem egy nagy banda red cherry meg 1 amano van az akimban, és van egy betta fiu is benne, sok más halucival eggyütt és nem bántják a garnikat még a discosok sem, csak sok növény legyen amibe el tudnak bújni.
    Ez az én tapasztalatom, szerintem nem lesz gond.

  14. Sziasztok!
    Nekem ellentétes tapasztalataim vannak.A meglévő akváriumba(54l)
    kaptam 4db állítólagosan Amano garnélát.Volt benne 1betta, 1pár ramirezi, 2páncélos harcsa+4 panda, 14 vörös neon, 3guppi és 1 zebra dánió. A halak nem foglalkoztak a garnélákkal, viszont 4 nap alatt a 14 neonból csak 3 maradt. Vissza is vittem a garnikat.
    Bár szerintem üveggarnélák voltak, nem Amanok, mivel elég hosszú ollóik voltak. Most megpróbálkozom a redekkel, mert amúgy nagyon helyesek voltak csak az etetésük egy kicsit így drága volt.

  15. Az minden bizonnyal Macrobrachium volt, nem pedig Amano. Sajnos gyakran össze szokták keverni őket a boltokban.

  16. Sziasztok!
    Garnélákat szeretnék törperazbórákkal együtt tartani 30l-es akváriumban, úgy hogy a garnélák szaporodjanak is. Van rá esély, hogy a újszülött garnélákat nem zabálják fel a halak?

  17. Szia Spuc,

    Ha kellően sok növény, pl moha van az akváriumban, akkor azt hiszem nyugodtan lehet számítani garnéla szaporultra a törperazbórák mellett, feltéve persze hogy minden más rendben van.

  18. Köszönöm.
    spuc

  19. Nálunk 67 literen van 8 neon, 2 otocinclus, 4 ékfoltos razbora, 3 neonkalász, mellettük 4 red cherry, 3 amano, 2 legyezőgarnéla. Sok a zöld és a búvóhely, semmi gond nincs velük, mindenki szépen megtalálja a helyét. Csak a spirulinát kell olyan helyre rakni, ahol a falánk halak nem érik el 🙂

    mei

  20. Sziasztok!

    Szeretnék Redeket tartani egy 54literes akváriumban. Elevenszülőkkel nem fognak összebalhézni? Milyen elevenszülőkkel tarthatom együtt őket? Guppi, Black Molli, Mexikói lándzsás farkú…?

    Üdv

    Ui.: nagyon jó kis honlap ,sokat meg lehet tudni! Csak így tovább;)!!!

  21. Szia Adams,

    Endler, guppi és a hasonló méretű elevenszülők a kifejlett garnélákat valószínűleg nem fogja megenni, de ha születnek kicsik, azok azért veszélyben lesznek. Persze ha van elég búvóhely, mindig lesz utánpótlás, aki fel is fog nőni. Az ennél nagyobb méretű xipho, molli.. halakat nem ajánlanám. Különben vannak kisebb méretű elevenszülők is, pl nekem a kedvencem a Neoheterandria elegans, de vannak nagyon szép Micropoecilia fajok is.

  22. Hali!
    Nagyon szuper a blog. Én nem rég kezdtem akvarisztikával foglalkozni (fél éve). 2 hét alatt végig olvastam mindent. Rengeteget tanultam és köszönöm ezt neked. Nekem is vannak red cherryeim. Nálam szépen megvannak mollik mellett is. Nem bántják őket. Mondjuk kicsi még nem nőtt fel eddig… A nagyoknak azonban semmi baja és most már nem is félnek tőlük nyugodtan mászkálnak gömbmoha tetején. Imádom őket.
    Viszont nekem is lenne kérdésem.
    Ivadéknevelőmben néhány hetes molli és platti ivadékok vannak. Sztetek mellettük lenne esélyük újszülött rc-knek? Oda akarom áttenni a petés nőstényem. Előre is köszi!

  23. Szia Milanl,

    Valószínűleg nem sok esélyük van a kis elevenszülők mellett a kis garnéláknak, esetleg megpróbálhatod úgy, hogy rengeteg mohát teszel az akváriumba, hogy minél jobban el tudjanak rejtőzni a garnélák.

  24. Hali!
    Részben sajnos igazad volt. Nem tudom hány lehetett, de 3 db. red cherry ifjonc azért megúszta a dús jávai moha közt. Ennek is örülök, asszem kell nekik is egy külön aksi. Csak család még ellenzi, de majd idővel. Sajnos a guppik jobban tetszenek nekik, fene az ízlésüket…
    Köszi a választ.

  25. helló
    kérlek sorold fel azokat a halfajokat melyek mellett a kisgarnélák életben maradnak! és milyen növényeket vegyek hozzájuk?
    Ha veszek óriás sepregetőt szingapúri legyezőt és red cherryt azoknak az ivadékaik el lesznek a nagy garnélákkal?nem eszik meg őket?
    Ha veszek bele még ancit és rátapad esetleg a jávai mohára és pont ott vannak a kis garnik megeszi őket ?
    előre is köszönöm
    am JÓ A BLOG

  26. én a kb 20 red cherry mellé tettem az 54l-es akiba 6 vörös neont, 6 gyöngy dániót és egy guppi párt. kb egy hónap múlva a garnélák nagyon bujkálni kezdtek és a többi hal sem úszott rajban. a hím guppi folyamatosan kergette őket, főleg az apró dániókat etetéskor. miután a guppi párt elajándékoztam, a garnélák rögtön előbújtak és a többi hal is előmászott a növények közül.

  27. Sziasztok!
    Nekem az lenne a kérdésem, hogy újszülött halak mellett a red cherry-ket tarthatom-e, nem eszik-e meg a kishalakat? 🙂 Végignyálaztam az összes hozzászólást és erre pont nem tért ki senki sem! 🙂

  28. A red cherry garnéla és a többi Caridina, illetve Neocaridina faj sem támadja meg a halakat.

  29. Nekem a gurámik megették a kicsi újonnan beszerzett RC-ket. Csak próba volt, de gasztro buli lett belőle. Mint a raptorok, úgy vadásztak rájuk. Szépen, egyesével elfogdosták őket. Most egy legyező garnélát szeretnék melléjük, az talán elég nagy lesz, hogy ne piszkálják.

  30. Kérdésem a következő lenne: csokicsíkot, párduccsíkot lehet garnélákkal együtt tartani? Köszönöm. Béka

  31. Kedves Béka,

    Soha nem tartottam ilyen halakat, nem tudom mennyire zavarnák a garnélákat.

  32. Köszönöm szépen. Akkor inkább a biztonság kedvéért kihagyom őket az akiből. 🙂

  33. Tegnap vettem 4 red cherryt, és ma reggel még 2-t láttam, este meg feltúrtam mindent és nincs belőlük :(. Guppy, xifó, platti van vegyesen 10-12 darab. Melléjük nem ajánlom! A xifóra gyanakszok, mert guppyval neonnal páncélosharcsával régebben is tartottam, és akkor megmaradtak. Ez most gyászos este :P.

  34. Hát nálunk a betta szabályszerűen pásztázza a akvárium alját és a növényeket, annyira keresi az RC-ket. Felülről megroppantja őket és utána eldobja… Pedig rengeteg növény van és bújkáló. Hétfőn érkeznek nőstény betták remélem több figyelmet fordít majd rájuk, ha nem akkor el kell ajándékozni 😦 nem tudom mit kezdjek vele, mert teljesen szerelmesek lettünk az RCkbe.

  35. sziasztok Szivárvány algaevő géb, meg razbura mellett lehet együtt tartani kis red chrryt és ammano garnélát és ha tudok szerezni még kék garnélát is?
    előre is köszönöm 😀

  36. Szia,
    Amanot minden további nélkül, a kifejlett red cherry garnélák is biztonságban lehetnek, azonban az újszülött garnélák egy része (ha nem mind) vsz táplálékként fog szolgálni.

  37. Szervusz!
    Egy csapat Razbora kubotaival szeretnék RC-ket tartani? Mennyire lehetnek veszélyesek ezek a törperazbórák a kisebb RC-kre?
    Köszönöm.

Hozzászólás