Exotica Haustiermess – 2011, Bécs

A hétvégén ismét megrendezésre került a hagyományos év végi Exotica Haustiermesse Bécsben. Ezúttal nem a szokásos csapattal keltünk útra, mint ahogy tavaly vagy azelőtt, hanem úgy döntöttünk a párommal, hogy eltöltünk egy kellemes hétvégét az osztrák fővárosban, és vasárnap kinézünk a kiállításra is.

A helyszín

Zsibvásár, fotó: Moszat

A két napos rendezvény témáját a kutya, macska, rágcsáló, terrarisztika és akvarisztika adja hagyományosan. Sajnos azonban idén ez némiképp változott, ugyanis a rendezvény kisebb lett: nem voltak jelen a terraristák. A pontos okát nem tudom, azonban nagyon úgy tűnik, hogy a későbbiekben nem lesz itt többet jelen ez a “műfaj”. Én személyesen nem vagyok egy nagy terrarista, de mindig nagy élvezettel néztem végig a számtalan kígyót, békát, gyíkot, pókot, rovart és minden egyebet, ami hozzájuk tartozik, nem sűrűn látok ilyen állatokat, és minden nagyon érdekel… Nekem rettenetesen hiányzott ez a része a kiállításnak és a kiállítókkal történő beszélgetésekből ítélve nem egyedül voltam ezzel az érzéssel…

Orchideák I

Orchideák II

Előtörtek a thaiföldi emlékek, buddha az akváriumban…

Egyik kedvencem a vásáron – feszített víztükrű akvárium, oldalán lecsorgó vízzel

A kutya és macska oldala a kiállításnak nagyjából nem változott: rengeteg kiegészítő, eledel, számos bemutató és verseny, illetve macskakiállítás jelenti a rendezvény fő profilját. A kutya és macskatartók biztosan megtalálják a számukra szükséges, illetve kevésbé szükséges felszereléseket a különböző ruhákon, játékokon keresztül a sírkövekig bezárólag.

A kisállattartás nem volt számottevően képviselve, 1-2 helyen foglalkoztak nyulakkal, illetve egy görény stand volt kint, illetve egy helyen láttam rágcsálókat árulni, de elhanyagolható volt a kutya-macska részhez képest. Mint ahogy írtam, a terrarisztika nem volt jelen, és gondolom ennek kapcsán jóval kevesebb növény is volt kint, mint korábban, azonban azért 1-2 helyen árultak orchideákat és egyéb különlegesebb növényeket.

Növényvásár, fotó: Moszat

Korallgyűjtemény, fotó: Moszat

Ami az akvarisztikát illeti: Idén a központban a garnélák álltak, aminek tiszteletére egy kiállítást is rendeztek, ami azt jelentette, hogy kb 20-25 kis akváriumban bemutattak különböző garnéla fajokat-változatokat. Érdekes volt látni őket, bár 2 éve is éppen ez volt az akvarisztika fő műsorszáma.

Néhány sulawesi csiga, fotó: Moszat

Csigavásár

Geosesarma

A kiállítók pedig mintha idén kevesebben lettek volna. Volt nagy Tetra és Dennerle pavilon, de nem volt kint sem a JBL, sem a Sera és más nagyobb cég sem, pedig korábban ők is képviseltették magukat itt. A nagy standokon kívül osztrák szervezetek voltak jelen, illetve a kisebb kereskedők. A kínlatból ítélve látszik, hogy valóban a garnélákra lőttek, elég nagy választék volt – sulawesi garnélák (sajnos mind vadon fogott volt), crs, cbs, tigrisek, red cherry, sakura, rili, yellow fire, taiwan bee, sandhummel, babaultik, legyező stb garnélák voltak, tényleg elég sok garnéla, illetve csiga volt kint, halak alig-alig.

Vadon fogott sulawesi garnélák, ismét hatalmas mennyiségben… fotó: Moszat

CRS-ek, fotó: Moszat

Taiwan bee garnélák

Garnélavásár

Ami számomra nagyon hiányzott, hogy nem voltak kint tenyésztők. Ausztria a garnélákat tekintve persze közel sincs olyan szinten, mint Németország, de egy tenyésztő sem volt kint, csak kereskedők voltak a portékáikkal. A garnélák minőségét illetően nehezen lehet állást foglalni, mivel a második nap voltam kint, ami azt jelenti, hogy már két napja voltak közel sem optimális körülmények közt az állatok, így hát nem lehet ezt könnyen megítélni, ami azonban ismét elkeserített, hogy ismét rengeteg vadon fogott (ráadásul beteg) sulawesi garnéla volt kint. Ami az árakat illeti, nem voltak drágák az állatok, azonban tekintve a jelenlegi forint-euro árfolyamot, a nem drága is elég relatív fogalom.

Ha már Bécs, akkor Adventi vásár és az édességek

És persze mindenféle würst

Szumma szummárum csalódtam idén a Exoticában, nem tudom, hogy a későbbiekben el fogok-e még látogatni ide, lehet, hogy másik rendezvényt kell keresni… Úgy tűnik itt egyre inkább a kutya és macskatartásra koncentrálnak, és a hallottak alapján ez csak tovább fog erősödni, azonban azoknak akik még nem voltak ilyen eseményen kint, biztos érdekes kirándulás lehet.

~ Szerző: szentgyo - november 16, 2011.

Egy hozzászólás to “Exotica Haustiermess – 2011, Bécs”

  1. És a hétvégén ki etette a garnéláidat? 🙂

    Azért szép lehetett, már csak a képek alapján is. A drágaság meg viszonyítás kérdése, itthon alig lehet kapni RC-n és Yellow fire-on kívül mást még magánemberektõl sem, így nehéz összehasonlítani.

    Egyszer majd én is kimegyek, ha lesz még ilyen (legalább ennyi garnélával). Bécs még járható távolság.

    Köszi!

Hozzászólás